De Rijksoverheid wil het aantal woninginbraken verder terugdringen. Dit wordt onder meer gedaan door meer aandacht te vestigen op het voorkomen van woninginbraken. Er worden verschillende campagnes uitgevoerd zoals ‘Maak het ze niet makkelijk’ of de campagneweek ‘Witte voetjes’. Naast initiatieven vanuit de overheid kun je ook zelf meer controle beveiliging in de buurt creëren door aandacht te besteden aan burgertoezicht. Doel hiervan is met name potentiële daders afschrikken en daarmee bijvoorbeeld zoveel mogelijk woninginbraak voorkomen.
Buurtpreventie app
De buurtpreventie app is een groep waar buren elkaar snel op de hoogte kunnen houden van alarmerende situaties, zoals een inbraak of een verdacht persoon in de buurt. Er wordt beweerd dat de buurtpreventie app bij verschillende gemeenten er al voor heeft gezorgd dat de criminaliteit met de helft af is genomen. Herkenbaarheid, het laten zien dat een buurt een WhatsApp Buurtpreventiegroep heeft, is een grote succesfactor in het terugbrengen van deze criminaliteit. Dit kan gedaan worden met stickers, posters en borden. Naast het vergroten van het gevoel van veiligheid is het ook bevorderlijk voor de samenhang binnen een wijk. Of deze cijfers volledig kloppen en of de daling komt door de Buurtpreventie app dat is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen, maar feit is dat er in ieder geval een daling zichtbaar is.
Starten
Hoe neem je deel of start je nu eigenlijk een Buurtpreventie app? En zijn er ook regels waar je je aan moet houden? Voordat je begint is het in ieder geval handig om na te gaan of er al een app groep actief is in jouw wijk, dat zijn er in Nederland op dit moment namelijk al 7300. Op wwabp.nl kun je op een kaart zien of dit het geval is. Bij bestaande groepen wordt het mailadres vermeld waar je je kunt aanmelden. Ook op de site van veel gemeentes kun je deze informatie vaak terugvinden.
Het zelf starten van een Buurtpreventie app, gaat net zoals het aanmaken van andere app groepen. Open in Whats app een nieuwe groep en voeg leden toe. Ook de wijkagent kun je bijvoorbeeld hier voor uitnodigen. Een app groep kent maximaal 256 leden, maar dat zou toch voldoende moeten zijn.
Heb je eenmaal een groepje, dan kun je deze aanmelden op wabp.nl zodat deze ook op de kaart wordt weergegeven en andere beheerders je kunnen vinden.
Spelregels
Wie kent niet de verhalen over buurtbewoners die achter een vermeende inbreker aan gingen en dit de glazenwasser bleek te zijn. Of de oplettende buur die de geheime liefdesaffaire van de buurman openbaar wilde maken, omdat er elke dag een vreemde auto op de oprit stond. En dan zijn er nog de ruzies en irritaties die ontstaan omdat lang niet ieder lid zich aan de spelregels van de Buurtwhatsapp houdt. Oproepen van vermiste katten of het verzoek om de vuilniszakken buiten te zetten, worden niet altijd gewaardeerd.
Om dit te voorkomen is deelname ook al aan “officiële” spelregels gebonden.
- Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar;
- Deelnemers zijn woonachtig en/ of werkzaam in straat/ buurt/ wijk van de groep;
- WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Geen spoed? Bel dan 0900-8844
- Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
S = Signaleer
A = Alarmeer 112
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat de eventuele plannen van de verdachte persoon worden verstoord. Doe dit alleen als je dit veilig kan doen, door bijvoorbeeld een praatje te gaan maken met de persoon; - Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen;
- Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
- Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
- Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken;
- Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.
Dus NIET zo:
Het is belangrijk dat u in het bericht zoveel mogelijk informatie plaatst, denk aan:
- Locatie en tijdstip
- Soort (verdachte) situatie
- Aantal personen
- Eventueel voertuig inclusief kenteken
- Beschrijving van voertuig en personen
- Is 112 gebeld
Bron: Consumentenbond