In de afgelopen jaren had iedereen wel een mening over de ontwikkeling van de huizenprijzen, maar het maakt nog steeds veel uit waar je woont en over welk type huis je woont. Gemiddeld over heel Nederland stijgen de prijzen, maar regionaal zit er zeker verschil tussen een appartement, vrijstaande woning of rijtjeshuis. Het is bekend dat in de steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag er sprake is van krapte, terwijl de woningen in Drenthe, Groningen en Friesland het langst in de verkoop staan. Maar wat is er nu te verwachten in Nederland in 2019? Houdt deze trend stand? Blijft de hypotheekrente zo laag. We hebben de belangrijkste trends op een rij gezet:
Voorspelling prijs en aanbod
De diverse experts zijn het niet helemaal met elkaar eens, maar de verwachting, die overheerst, is dat ook in 2019 de huizenprijzen nog blijven stijgen. Wel ontstaat er zo langzamerhand een vicieuze cirkel, omdat huiseigenaren eerst wachten op geschikt aanbod en dan de eigen woning pas in de verkoop durven te zetten, zeker ook omdat er steeds minder huizen in de verkoop komen. Gemiddeld kunnen geïnteresseerden nu kiezen uit 5,1 woningen, enkele jaren geleden waren dit er nog 30.
WOZ-waarde stijgt
Door de gespannen huizenmarkt, zal ook de WOZ waarde blijven stijgen in 2019, naar verwachting tussen 7,5% en 9,5%. De WOZ waarde is de basis voor een aantal belastingen die huiseigenaren betalen, zoals de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en de watersysteemheffing.
Het lage BTW tarief stijgt van 6% naar 9%
Veel diensten en goederen, zoals boodschappen, vallen onder het lage btw-tarief. Ook een aantal werkzaamheden aan de woning vallen hieronder, zoals schilderen, stukadoren, behangen, isoleren en schoonmaken. Deze werkzaamheden worden in 2019 3% duurder.
Energienota wordt hoger
Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd dat de energiebelasting op gas in 2019 stijgt met 3,6 cent per m3 en de belasting op elektriciteit daalt met 0,92 cent per kilowattuur. In totaal zal een gemiddeld gezin ruim € 152 extra belasting meer kwijt zijn op jaarbasis.