Het zijn beangstigende cijfers die de Hartstichting recent bekend maakte: Meer dan een derde van de Nederlanders weet niet waar in hun directe omgeving de dichtstbijzijnde AED (Automatische Externe Defibrilator) hangt. En als ze het wel weten, is het nog maar de vraag of de defibrillator bereikbaar is of achter een gesloten kantoor- of winkeldeur hangt.
In Zuid-Holland is slechts de helft van de AED’s 24 uur per dag beschikbaar. In Drenthe en Noord-Brabant is dat een stuk beter geregeld, bijna 80% is altijd toegankelijk, blijkt uit een peiling van de Hartstichting.
De organisatie roept op om bestaande AED’s te registreren of er met buurtgenoten een te kopen. Voor optimale hulp zijn volgens de Hartstichting 30.000 defibrillatoren nodig die permanent beschikbaar en toegankelijk zijn. Nu zijn er zo’n 15.000 geregistreerd.
2.500 levens redden
De Hartstichting verwacht dat met dat hogere aantal defibrillatoren, en met de 170.000 burgerhulpverleners die er al zijn, jaarlijks 2.500 levens gered kunnen worden. Reanimatie binnen zes minuten vergroot de kans op overleving. De Hartstichting streeft ernaar om van heel Nederland een zogenoemde hartveilige zone te maken, zodat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen.
Kennis onvoldoende
Los van de beschikbaarheid, is ook de kennis over het gebruik van de AED nog steeds onvoldoende. Door het landelijke oproepsysteem HartslagNu is het wel al makkelijker geworden burgerhulpverleners op te roepen, die zich hebben aangesloten bij het systeem, maar dit is nog niet voldoende.
Als de medewerker van de alarmcentrale bij een melding vermoedt dat het om een hartstilstand gaat, verstuurt het systeem automatisch een bericht naar burgerhulpverleners, die op dat moment in de buurt van het slachtoffer zijn. De ene hulpverlener krijgt de opdracht te gaan reanimeren, de ander om de dichtstbijzijnde AED op te halen.
Kosten delen in je eigen buurt
De aanschaf van een AED kost tussen de € 1.000,- en € 1.600,-. De Hartstichting hoopt dan ook dat mensen die met elkaar in een buurt wonen, dit samen willen opbrengen om een AED aan te kopen.
Waar hangt de AED bij u in de buurt?
Weet jij niet waar bij jou in de buurt een AED hangt. De apps van AED Alert en het Rode Kruis hebben een functionaliteit dat je op een kaartje kunt zien waar AED’s hangen. https://aed.rodekruis.nl. Heb jij in je buurt wel een AED, maar staat deze nog niet op de kaart. Aanmelden kan ook via deze site.