Eindelijk is het dan zover. Er is een nieuw kabinet gevormd. Het regeerakkoord van kabinet Rutte III heeft echter serieuze gevolgen voor huis en hypotheek. In dit artikel zochten wij uit wat jij, als huizenbezitter, moet weten over het nieuwe regeerakkoord.
Hypotheekrente versneld afgebouwd
Sinds 2013 werd de hypotheekrenteaftrek ieder jaar met een half procent verlaagd. De hypotheekrenteaftrek is het percentage van je betaalde hypotheekrente wat je mag aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1 (inkomen uit werk en woning). In het nieuwe regeerakkoord wordt de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 elk jaar met 3 procent verlaagd, wat zorgt voor een versnelde afbouw naar het streeftarief van 37 procent. Dit heeft als gevolg voor de huizenbezitter dat het belastingvoordeel geleidelijk aan verminderd wordt, waarbij de hoogste inkomens dit als eerste zullen gaan merken.
Maximale hypotheek
De laatste jaren is de maximale hypotheek langzaamaan verlaagd. In de komende kabinetsperiode volgt de laatste verlaging. In 2018 mag men niet meer lenen dan de woning waard is. Dit houdt in dat de maximale hypotheek gelijk is aan de getaxeerde waarde, dus niet de verkoopprijs! Wanneer de getaxeerde waarde lager is dan de overeengekomen verkoopprijs dient het verschil uit eigen middelen te worden betaald.
Geen belastingvoordeel meer bij het volledig of grotendeels aflossen van hypotheek
Sinds 2015 kregen huizenbezitters vrijstelling van het eigenwoningforfait indien deze hoger was dan de hypotheekrenteaftrek. Mensen die hun woning helemaal of deels hadden afbetaald ontvingen daarmee een belastingvoordeel. Deze regeling diende het aflossen van de hypotheek te stimuleren.
De nieuwe regering wil het eigenwoningforfait over een periode van twintig jaar stapsgewijs weer invoeren voor deze groep. Na kritiek vanuit de VVD, 50PLUS en van vele huizenbezitters die de afgelopen jaren wel veel van hun hypotheek hebben afgelost is deze periode verlengd naar 30 jaar.
Vast contract steeds lastiger te bemachtigen
Werkgevers hoeven in de nieuwe kabinetsperiode werknemers pas na 3 jaar een vast contract aan te bieden. De afgelopen periode waren zij verplicht om na 2 jaar een vast contract te geven. Daarnaast gaat de proeftijd van 2 maanden naar 5 maanden.
Bij verschillende geldverstrekkers is een vast contract nodig om een hypotheek te kunnen krijgen. De afgelopen jaren zijn er echter steeds meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten, zonder dat men een vaste aanstelling heeft.
Hervorming pensioenstelsel
Het nieuwe kabinet is van plan het pensioenstelsel te hervormen, zodat het gemakkelijker wordt om opgebouwd vermogen in de eigen woning te integreren in de pensioenopbouw. Het blijft verplicht voor elke Nederlander om pensioen op te bouwen, maar dan in individuele spaarpotten in plaats van het huidige systeem waarbij gespaard wordt in een algemene pot waaruit iedereen zijn pensioen krijgt uitgekeerd.
Gasvrije huizen
Het streven is om in 2021 50.000 aardgasloze huizen per jaar te realiseren. Tevens wil kabinet Rutte III 30.000 tot 50.000 woningen per jaar gasvrij maken.
Kortom, het nieuwe kabinet wil vooral de middenklasse een grote lastenverlichting geven, omdat zij hebben moeten inleveren tijdens de crisis. Om het verschil tussen arm en rijk niet groter te maken, wordt de hypotheekrenteaftrek versneld verlaagd. Deze verlaging heeft vooral effect op huizenbezitters met een hoog inkomen.
(Bron: NU.nl, Vereniging Eigen Huis, NOS)