Buurtapps worden steeds populairder. In onze individualistische samenleving zijn dit soort apps een handige manier om in contact te komen en te blijven met mensen uit je buurt. Wil jij ook op de hoogte blijven? Wij hebben de beste buurtapps van dit moment voor je op een rijtje gezet.
Peerby
Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar via Peerby leen je spullen van mensen in de buurt of kun je zelf spullen beschikbaar stellen om uit te lenen. Heb jij een heggenschaar nodig en je ziet via Peerby dat je buurman deze wel aan je wilt uitlenen? Dan brengt de app jullie met elkaar in contact via een chatprogramma en vanaf dat moment kun je de voorwaarden van de uitleen bespreken. Hoe lang wil je ‘m lenen en wat wil de buurman ervoor terug? Misschien kan de buurman op dat moment wel jouw trapladder best gebruiken of is een kop koffie als bedankje ook genoeg. Naast het lenen van spullen richt Peerby zich met PeerbyGo inmiddels ook op het (ver)huren van spullen in de buurt.
Nextdoor en Buurtapp
De populaire (Amerikaanse) app Nextdoor kun je omschrijven als een soort Facebook en is er op gericht om makkelijk contact te leggen met de buren en informatie uit te wisselen. De gesprekken die je met Nextdoor kunt voeren gaan zowel over het organiseren van een buurtborrel, een weggelopen kat als waarschuwingen bij overlast of noodgevallen. Ook kun je net als met Peerby spullen uitlenen. Gebruikers kunnen zich alleen maar aanmelden met hun echte naam. Gegevens als e-mailadres en telefoonnummer krijg je alleen te zien als iemand dit zelf openbaar heeft gemaakt én je kunt zelf instellen van welke buurten je informatie wilt ontvangen en versturen.
Buurtapp is de Nederlandse versie van Nextdoor. BuurtApp weet zich van de Amerikaanse concurrent te onderscheiden door gebruikers meer controle te geven. Direct na het opstarten van de app kun je bijvoorbeeld aangeven wat jij als ‘jouw wijk’ beschouwt, en zit je dus niet vast aan de officiële grenzen. Wie in een grote wijk woont heeft immers meer te maken met zijn directe straatbewoners, dan wijkgenoten. Daarnaast beschikt de app over meerdere filters, waardoor je op straat-, buurt- en gemeenteniveau weet wat er speelt. Tot slot kunnen bedrijven enkel berichten plaatsen op wijk- en gemeenteniveau. Hierdoor wordt het buurtniveau-gedeelte niet overspoeld met commerciële berichten, zoals bij Nextdoor wel soms het geval is. Nadeel is dat de Buurtapp nog minder bekend is en dus minder gebruikers. Aan jou dus de keuze.
Buurtpreventie app: WABP
Een van de effectiefste manieren om inbraken te voorkomen, is een app die voor iets heel anders bedoeld is: Buurtpreventie groepen in WhatsApp. In deze groepen houden veel Nederlanders een oogje in het zeil in hun eigen buurt, waardoor het aantal inbraken in deze buurten daalt met ongeveer de helft. De politie en gemeentes juichen deze buurtpreventie apps daarom toe. Je kan je WhatsApp groep aanmelden bij Stichting WABP die de beheerders van de app groepen informeert over alarmerende en verdachte zaken.
Burgernet
Via Burgernet informeert de politie over incidenten in je buurt en stuurt oproepen om uit te kijken naar verdachte personen. Ook bij vermissingszaken wordt Burgernet ingezet. Een Burgernetactie duurt meestal een uur. Hierna wordt de actie afgesloten en ontvang je een afloopbericht. Als je de app van Burgernet op je telefoon installeert, kun je de straal instellen waarbinnen je meldingen van incidenten wilt ontvangen. Ook zonder de app te installeren kun je actief zijn voor Burgernet: je ontvangt dan meldingen per SMS of telefoon.