In 2015 heeft de Rijksoverheid alle vijf miljoen huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel gestuurd. Dit label is gebaseerd op onder andere het bouwjaar van het huis en is bedoeld als stimulans om woningen energiezuiniger en dus duurzamer te maken. Bij de verkoop van het huis, zijn huiseigenaren verplicht het voorlopige label definitief te maken.
Inmiddels zijn we 3 jaar verder en zelfs de dreiging van een boete heeft een behoorlijk aantal huiseigenaren niet tot actie kunnen dwingen. De Inspectie Leefomgeving en Transport, verantwoordelijk voor de controle op het energielabel, heeft inmiddels maar liefst 1,1 miljoen euro aan boetes uitgeschreven aan huiseigenaren die bij de verkoop van hun huis het energielabel niet konden overleggen. Dit terwijl het aanvragen een simpele online handeling is die slechts enkele tientjes kost en de boete kan oplopen naar meer dan € 400,-.
Voor ons reden genoeg wat extra aandacht te geven aan het energielabel en een klein stappenplan voor het aanvragen van het definitieve label.
Waarom een energielabel?
Het energielabel geeft in één oogopslag aan of een woning energiezuinig is of niet. Handig om te weten, want een energiezuinige woning levert al gauw een lagere energierekening op, meer wooncomfort en minder CO2 uitstoot. Doe je het op de korte termijn voor je eigen portemonnee, voor de langere termijn dus ook voor het milieu.
Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel
Het voorlopige label is slechts een schatting en dus kan je huis in de praktijk best eens zuiniger zijn. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo wordt ingeschat hoe groot de kans is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas.
Het definitieve label gaat niet uit van schattingen, maar van de daadwerkelijke data van je huis, waarbij verbeteringen die zelf aan de woning hebt gedaan, bijvoorbeeld een nieuwe HR combiketel, de aanwezigheid van dubbel glas of zonnepanelen, worden meegenomen.
Huis verkopen = definitief energielabel aanvragen
Je kan een energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Dat gaat zo:
- Inloggen met DigiD (heb je die niet, dan kun je deze aanvragen via www.mijn.overheid.nl);
- Gegevens van je woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
- Bewijs toevoegen aan het online woningdossier;
- Erkend deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren;
- Gegevens versturen;
- Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).
Je huis energiezuiniger maken?
Wil jij weten wat je kunt doen om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op www.verbeteruwhuis.nl.
Er zijn genoeg mogelijkheden.
Bron: BNR radio en energielabel.nl/woningen