De Europese Commissie is er uit. Wat hen betreft hoeft de klok niet meer te worden verzet en mogen lidstaten zelf bepalen of ze in de zomer- of wintertijd willen leven.
Dat klinkt verwarrend, want wat als bijvoorbeeld Duitsland en België de wintertijd willen aanhouden en Nederland kiest voor de zomertijd? Wees gerust, dat is nou ook weer niet de bedoeling. De Europese Commissie doet een wetgevingsvoorstel dat er voor moet zorgen dat de buurlanden hun eventuele aanpassingen coördineren en er geen wirwar aan tijdzones gaat ontstaan.
Ook wil de Commissie voorkomen dat versnippering ontstaat doordat sommige lidstaten de omschakeling tussen winter- en zomertijd behouden, terwijl die elders is opgeheven. Zoals ze zelf zeggen: “Om de werking van de interne markt niet te verstoren mogen de lidstaten niet neer op eigen houtje seizoensgebonden tijden meer invoeren of handhaven”.
Maar waarom bestaat zomer- en wintertijd?
Allereerst goed om te weten: de wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd. Die duurt vijf maanden. Het is juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten.
De zomertijd is om te voorkomen dat het in het holst van de nacht al licht wordt. Zonder zomertijd zou het bijvoorbeeld eind juni al tegen 3.30 uur ’s nachts licht worden en tegen 21.30 uur ’s avonds weer donker. Door de klok dan te verzetten, lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan.
Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. In de winter is dat niet nodig.
Wat doet de rest van de wereld?
Er zijn in de wereld ongeveer 70 landen die 2x per jaar de klok verzetten, alle EU landen, maar ook landen daarbuiten. In de EU doen alle landen dit tegelijkertijd, maar sommige landen die niet bij de EU horen, doen dit op een ander moment in het jaar.
En wat gaat u merken?
Op zondag 1 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar zomertijd, stelt Brussel voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug. Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar voor de laatste keer op 27 oktober 2019 een uur achteruit. Nederland is er nog niet uit, de verdeeldheid is te groot. Het kabinet wil daarom eerst experts raadplegen en een peiling houden onder een kleine groep Nederlanders.