Als je een huis wilt kopen is het belangrijk een inschatting te (laten) maken van de waarde van het huis zodat je een goed bod kan doen. Maar wat is de verhouding tussen de vraagprijs en de daadwerkelijke waarde van een woning? En wat heeft de WOZ daarmee te maken? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Hoe wordt de waarde van een woning vastgesteld?
Bij het vaststellen van de waarde van een woning wordt er vooral naar de ligging van het huis gekeken. In wat voor wijk of straat staat de woning, hoe is het uitzicht, wat staat er in het bestemmingsplan en wat voor ontwikkelingen spelen er in de buurt? Dit zijn allemaal punten die meegenomen worden. Ook het gebied waarin de woning staat is een factor, woningen in een krimpregio zijn minder waard dan vergelijkbare woningen in een gewilde stad.
Natuurlijk is het soort woning van belang bij het bepalen van de waarde maar ook de staat van onderhoud is een belangrijke factor. Tijdens een waardebepaling of taxatie wordt er vastgesteld of er zaken zijn die op korte termijn vervangen moeten worden. Ook wordt er gekeken naar de duurzaamheid (het energielabel) van de woning. Bij het vaststellen van de waarde wordt er ook gekeken naar de prijzen van vergelijkbare woningen.
Als je wilt weten wat de waarde van je huidige woning is kun je een makelaar vragen een (gratis) waardebepaling of een taxatie uit te voeren. Als je geïnteresseerd bent in een huis en een goed beeld wilt krijgen van de waarde van die woning, kan je gebruik maken van een aankoopmakelaar. Het is ook mogelijk om in overeenstemming met de verkopende partij een taxatie uit te laten voeren.
Hoe wordt een vraagprijs bepaald?
Bij het bepalen van de vraagprijs wordt in principe naar dezelfde factoren gekeken. Toch ligt de vraagprijs tegenwoordig vaak boven de waarde van de woning. Dit heeft onder andere te maken met de situatie op de woningmarkt, als er in jouw regio weinig aanbod is stijgen de prijzen. Of een woning ‘instapklaar’ is, is momenteel ook een zwaarwegend aspect voor het vaststellen van de vraagprijs.
Wat is de WOZ waarde?
De gemeente stelt ieder jaar de WOZ waarde van een woning vast op basis van de ligging en oppervlaktegegevens. Zo bepaalt de gemeente hoeveel belasting je voor je huis moet betalen. Bij het berekenen van de WOZ waarde houdt de gemeente geen rekening met bijvoorbeeld een nieuwe keuken of nieuwe kozijnen. Daar komt bij dat de WOZ-waarde uit gaat van het bedrag dat een woning zou moeten opbrengen op 1 januari van voorgaande jaar. Hierdoor kunnen de WOZ waarde van een woning en de daadwerkelijke woningwaarde ver uit elkaar liggen.