Yes! Je hebt een huis gevonden in die geliefde wijk en een bezichtiging geregeld. Eenmaal binnen ben je meteen verliefd. Je ziet jezelf al zitten op dat charmante erkerbankje, aan de keukentafel én in de tuin. Na de bezichtiging komen er allemaal vragen bij je op, waarvoor je nu opnieuw contact moet zoeken met de makelaar. Dat kan beter! Stel als voorbereiding een lijstje met vragen op, wij helpen je alvast op weg.
Wat voor onderhoud is er de afgelopen tijd gepleegd?
Altijd goed om te weten wat de verkoper allemaal onder handen heeft genomen, zo kan je vaststellen wat er de komende tijd moet gebeuren en uitzoeken wat dit je gaat kosten. Deze informatie kan je gebruiken bij de onderhandelingen.
Hoe oud is de CV-ketel?
Een nieuwe CV- ketel kost al snel €2000,- en gaat zo’n 12 tot 15 jaar mee. Wanneer een ketel ouder is dat 12 jaar wordt deze minder zuinig in het gebruik. Belangrijk om rekening mee te houden dus.
Is de elektra in orde?
Vraag wanneer de elektra is aangelegd én wie dat heeft gedaan. In het verleden werd dit vaak zelf gedaan en dat kan natuurlijk prima zijn maar laat het dan wel even checken. Veiligheid voor alles.
Wat zijn de kosten voor het energieverbruik?
Door deze vraag te stellen krijg je inzicht in de maandlasten. Vind je het bedrag aan de hoge kant? Geef het aan en vraag hoe dit komt. Misschien ligt de eigenaar wel elke avond onder de zonnebank. Een ander scenario is dat de isolatie van het huis te wensen over laat en dat stookkosten de reden zijn voor de hoge energierekening.
Is er sprake van een Vereniging Van Eigenaren?
Of er sprake is van een VVE is vaak al snel duidelijk, als de woning via een makelaar wordt verkocht wordt dit vermeld bij de gegevens over het huis. Een VVE brengt namelijk extra maandelijkse kosten met zich mee. Als dit het geval is kun je vragen welk onderhoud er door de VVE gefinancierd moet worden. Vraag ook hoeveel de VVE in kas heeft en of er grote klussen op de rol staan. Zo voorkom je onaangename verrassingen.
Hoe staat het met de opbergmogelijkheden?
Vraag jezelf af of dit huis wel genoeg ruimte biedt aan de spullen die jij erin kwijt moet/wilt. Als je bent gevallen voor open ruimtes wil je die niet volbouwen met kasten om je spullen kwijt te kunnen.
Waarom staat de woning in de verkoop?
Probeer altijd te achterhalen waarom de woning verkocht wordt. Wil de verkoper zich vestigen in een andere plaats of kleiner/groter gaan wonen? Dan ligt het niet aan het huis. Vindt hij de straat te druk of heeft hij last van overlast dan is het goed om uit te zoeken wat jouw mening hierover is.
Vraag door!
Soms is de verkopende partij erg openhartig, soms juist gesloten. In beide gevallen is zaak door te vragen. Ook na de bezichtiging kun je nog contact opnemen met aanvullende vragen. Zorg ervoor dat jij de informatie krijgt die je nodig hebt om een goede keuze te maken. Kom je er niet uit? Vraag dan een aankoopmakelaar mee voor een tweede bezichtiging.