Als je een huis koopt wordt je in de meeste gevallen ook eigenaar van de grond waar het op staat. Bij woningen met erfpacht ligt dit anders, je hebt de grond dan in bruikleen. Dit brengt andere kosten en regels met zich mee dan wanneer je een huis én de grond koopt. Wij hebben de verschillen op een rijtje gezet.
Wat houdt erfpacht in?
Als je een woning met erfpacht koopt, krijg je bij de transactie het gebruiksrecht op de grond. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en mag je woning verbouwen als je dat wilt. Voor het gebruiksrecht op de grond moet je een soort huur betalen, dit wordt een canon genoemd. De canon wordt bepaald door de waarde van de grond en de rente die de verpachter rekent.
Wat voor invloed heeft erfpacht op de prijs van een woning?
Woningen met erfpacht zijn vaak een stuk aantrekkelijker geprijsd dan woningen met eigen grond. Dit is logisch want erfpacht brengt extra periodieke kosten met zich mee. Erfpacht betaal je meestal per half jaar/jaarlijks en soms per maand. De canon is een aftrekpost in de belastingaangifte.
Erfpachtperiode
De periode waarin de canon vastligt wordt de erfpachtperiode genoemd. Meestal wordt de periode voor 30, 49 of 99 jaar vastgelegd. Gedurende deze periode kunnen de kosten dus niet stijgen (en niet dalen). In een aantal gevallen is de erfpachtcanon eeuwigdurend, de huurprijs van de grond wordt dan nooit meer aangepast.
Erfpacht afkopen
Vaak is het mogelijk de canonbetaling af te kopen, bijvoorbeeld voor 75 of 100 jaar. Er wordt dan een éénmalige afkoopsom betaald. Dit is aantrekkelijk als de waarde van de grond hoger is geworden waardoor de canon gaat stijgen. Soms biedt de verpachter de grond te koop aan bij de erfpachter, er is dan geen sprake meer van erfpacht.
Aan wie betaal je erfpacht
In veel gevallen zijn gemeenten eigenaar van de grond. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht komt dit vaak voor. Het kan ook zijn dat de verpachter een particuliere partij is, zoals een vastgoedeigenaar, kerk of waterschap. Bij appartementen met een Vereniging van Eigenaren kan het ook zijn dat je erfpacht aan de VvE moet afdragen.
Waar moet je op letten als je een woning met erfpacht wil kopen
Het is slim om te bekijken hoelang de erfpachtperiode nog duurt en hoelang je verwacht in het huis te blijven wonen. Als je je woning met erfpacht te koop wil zetten als de periode bijna afgelopen is kan dit de verkoop namelijk in de weg zitten. De onzekerheid over de hoogte van de canon kan potentiële kopers afschrikken.
Wanneer je een huis wil kopen op grond van een particulier kan het lastig zijn een hypotheek te krijgen. Het erfpachtcontract moet dan aan strenge eisen voldoen. Het kan dan handig zijn om een hypotheekadviseur in de arm te nemen.