Misschien herkenbaar, misschien niet, maar heb jij wel eens een huis in de verkoop gezet en bij één van de bezichtigingen het gevoel gehad: Aan deze persoon verkoop ik mijn huis liever niet, gewoon omdat het gevoel niet goed was of de persoon je irriteerde met zijn gedrag tijdens de bezichtiging? Als jij je droomhuis gaat bekijken, wil je dat natuurlijk absoluut niet.
Daarom een aantal handige tips voor de bezichtiging van jouw droomhuis.
Bereid je goed voor
Het klinkt zo voor de hand liggend, maar toch zijn er genoeg mensen die na een bezichtiging een heleboel informatie over een huis nog niet weten. Natuurlijk kun je altijd een tweede bezichtiging inplannen, maar in de huidige markt, moet je ook snel kunnen beslissen. Dan is een goede voorbereiding essentieel.
Rij voor de bezichtiging eens door de buurt, niet alleen om exact te weten waar het huis staat, maar ook om sfeer te proeven. Schrijf vragen op, die je op basis van de funda presentatie al hebt en vergeet niet het nodige gereedschap om eventueel al dingen op te kunnen meten.
Laat je kinderen thuis
Uiteraard moeten eventuele kinderen zich ook thuis voelen in een nieuw huis, maar bij een eerste bezichtiging moet je als potentiële koper je hoofd er bij houden. Ons advies: Zorg, als het nodig is, voor oppas en laat je kinderen thuis.
Check maar wees bescheiden
Je mag tijdens een bezichtiging zonder problemen even de kraan proberen of ingebouwde kasten open maken, maar wees bescheiden en doe dit zeker niet uit nieuwsgierigheid naar de huidige bewoner. Sla losse kasten e.d. dus zeker over en kijk niet in persoonlijke spullen. Wij denken altijd maar: Denk je in dat jij de huidige bewoner zou zijn, dan zou jij het ook niet waarderen als anderen in jou persoonlijke spullen en papieren snuffelen. Daarentegen zijn een eventuele kruipruimte en kelder zeker geen verboden terrein. De ruimtes onder de grond kunnen veel zeggen over (oude) lekkages en schimmels.
Telefoongebruik
Een telefoon bij de hand houden is altijd handig voor het maken van notities of foto’s. Ben echter even niet telefonisch bereikbaar. Terugbellen kan ook na de bezichtiging.
Vragen staat vrij
Een bezichtiging is niet alleen om een gevoel bij het huis te krijgen, maar ook om dingen over het huis te weten te komen. Stel dus vooral de vragen die je hebt, zeker ook als dit kan voorkomen dat je voor behoorlijke uitgaven zou kunnen komen te staan. Denk aan bijvoorbeeld de leeftijd van de CV ketel, de onderhoudsstaat van het dak, de gevel en de kozijnen, maar ook aan de energiezuinigheid van de woning.
Hou het gezellig
Begin niet over financiën tijdens de bezichtiging. Onderhandelingen en vragen over de prijs kun je naderhand aan de makelaar stellen. Ga ook nog geen deals sluiten over de overname van goederen. Dat komt in een later stadium.
Kritisch zijn mag uiteraard, maar een huis afkraken is echt een afknapper. Past de woning niet bij je, ga dan niet ter plekke negatieve dingen over het huis zeggen, zeker niet als de huidige bewoner aanwezig is bij de bezichtiging. Neem dan op een nette manier afscheid, bedank voor de rondleiding en geef later te kennen dat dit voor jou niet je droomhuis is.
En misschien nog wel de belangrijkste: Hou je hoofd koel
Laat niemand jou iets wijsmaken, zelfs niet als je stapelverliefd bent geworden op het huis. Blijf zakelijk. ‘Prachtig’, ‘geweldig’, ‘niet normaal hoe mooi’, houdt deze uitspraken een beetje voor jezelf. De verkoper kan anders te hoge verwachtingen van je krijgen en dat kan de onderhandeling niet ten goede komen.