Stiekem check je funda vaker dan je toegeeft en let je steeds meer op wijken en woningen wanneer je een rondje gaat fietsen of lopen. Plots kom je het huis van je dromen tegen en weet je dat het tijd is om een nieuwe stap te maken.
Bij een huis kopen komt veel kijken. Je wilt natuurlijk zeker weten dat je de juiste aankoop doet en geen kat in de zak koopt. Daarom is een aankoopmakelaar toch wel erg handig.
1. Een aankoopmakelaar kent de buurt én de straat
Zitten er scholen in de buurt waar je wilt wonen, welke winkels zijn er te vinden en is er ook groen om de hond uit te laten? Je kunt uiteraard zelf op onderzoek uit gaan, maar een aankoopmakelaar heeft door zijn werk vaak al een goed beeld bij een buurt én straat, maar kan je ook eens wijzen op buurten en straten die qua populariteit in opkomst zijn en waar jij zelf nog niet over had nagedacht.
2. Een aankoopmakelaar weet hoe de buurt zich gaat ontwikkelen
Een buurt kan op dit moment wel heel populair zijn, maar als er binnen een paar jaar een druk station wordt gebouwd of een nieuw bedrijventerrein naast je geliefde buurt verrijst, kan dat snel veranderen. Een aankoopmakelaar verdiept zich niet alleen in het hier en nu van een buurt, maar kijkt ook naar bouwplannen en bestemmingswijzigingen en weet waarop hij moet letten.
3. Meer kans op een succesvolle koop met een aankoopmakelaar
Uiteindelijk komt bijna al het woningaanbod wel op funda te staan, maar soms ben je dan al te laat. Een aankoopmakelaar “leeft en ademt” huizen en zit nu eenmaal dichter op het vuur. Soms beschikt een aankoopmakelaar eerder over marktinformatie, simpelweg omdat het zijn werk is. Zij zijn alert op waar bouwplannen zijn of waar vergunningen worden afgegeven. En dat kan er net even voor zorgen dat jij vooraan staat als jouw droomhuis in de verkoop komt.
4. Een aankoopmakelaar weet meer en jij dus ook
Een aankoopmakelaar kan je precies vertellen wat een woning waard is en kijkt daar objectief naar. Hij weet wat een verantwoord bedrag is om te betalen en dus ook wat buiten proportie is. Door dat advies, kun je gerichter zoeken en dus een betere keuze maken.
5. Een aankoopmakelaar heeft bouwkundige kennis
Een aankoopmakelaar ziet soms net iets meer dan jij. Een potentiële koper gaat vaak uit van de bestaande situatie van een woning. Een aankoopmakelaar is gewend creatief en bouwkundig mee te denken: Kun je de keuken bij de woonkamer trekken of is er sprake van een dragende muur. Waar kun je nog een extra kamer of bijvoorbeeld toilet maken. Een aankoopmakelaar heeft bovendien in zijn netwerk vaak contact met bouwkundig adviseurs, die al vroeg in het koopproces een bouwkundige check kunnen uitvoeren, mocht dat nodig zijn.
6. Je wordt serieuzer genomen
Juist in deze overspannen markt, kan een aankoopmakelaar voor jou het verschil maken. Kopers zonder aankoopmakelaar worden ook wel “zwevende kopers” genoemd en die delven nog al eens het onderspit als de verkoper de luxe heeft te kunnen kiezen met wie hij in onderhandeling wil. Met het inschakelen van een aankoopmakelaar, geef je als koper aan goed voorbereid te zijn en is de kans kleiner dat je achteraf alsnog moet afhaken.
7. Je kunt sneller schakelen
In de huidige markt moet je snel kunnen schakelen en een aankoopmakelaar is daarbij erg handig. Hij kan snel in actie komen ook bij de onderhandeling over de prijs. Hij zal je bijvoorbeeld vooraf al gevraagd hebben naar de financiering, zodat je dat al helder hebt voordat hij een onderhandeling in gaat. Als je daar later nog achteraan moet, bestaat de kans dat je achter het net vist en als je je droomhuis gevonden hebt, wil je dat toch zeker niet!