Een huis moet als een thuis aanvoelen eer we tot aankoop over willen gaan. Maar hoe komt het toch dat sommige huizen direct een aangename vertrouwdheid oproepen, terwijl andere woningen je een verloren en ongemakkelijk gevoel bezorgen?
Volgens Amerikaanse omgevingspsychologe Judith Heerwagen zijn onze huidige voorkeuren en manier van denken in de prehistorie gevormd. Om ons gedrag en instincten te begrijpen is het dan ook nodig om een blik te werpen in de gedachten van onze jagende en verzamelende voorouders. Zo was het voor onze voorouders een vereiste dat hun omgeving bescherming verleende. Daardoor hebben wij nu nog graag de mogelijkheid om ons terug te trekken in een ruimte waar niemand ons hoort.
Wat maakt een huis tot een thuis?
Privacy is dan ook nog steeds een belangrijk goed voor ons. Door o.a. de badkamer en keuken aan te passen, de muren te schilderen en onze spullen te verspreiden over de woning bakenen wij ons territorium zorgvuldig af. Dit alles draagt bij aan ons gevoel van privacy. Maar wat zijn naast privacy, nou de belangrijke elementen die bepalen of wij ons huis als ’thuis’ bestempelen?
1 Overzicht: fight or flight?
Wij worden aangetrokken tot huizen die geborgenheid geven en tegelijkertijd een goed uitzicht bieden op de omgeving. Deze specifieke voorkeur sluit aan op de mens zijn natuurlijke reactie om te vechten of te vluchten bij het zien van gevaar. Een veilige schuilplaats met een knus element – woonkamer met verlaagd plafond of haard – met weids uitzicht heeft daardoor vaak onze voorkeur.
”Hoewel we bijna nooit in de voortuin zitten hebben we er graag een, zodat we ons minder bekeken voelen”
2 Een huis met een twist
3 Risico
Risico klinkt niet prettig, maar kan een ruimte extra boeiend maken. Een appartement op de vijftiende verdieping of een huis op een steile berg geeft bij de eerste aanblik een wow!-gevoel, terwijl we ons wel veilig voelen als we vanuit de woonkamer naar buiten kijken. Binnen kunnen hoge plafonds, open trappenhuizen en hoge balustrades een ruimte extra spannend maken.
4 Complexe orde
Met complexe orde bedoelen wij de balans tussen voorspelbaar en ordelijk enerzijds en onvoorspelbaar en gevarieerd anderzijds. Een nette, minimalistisch ingerichte ruimte vinden we al snel saai, maar in een wanorde van kleuren, meubels en spullen raken we overprikkeld. Het is dus de kunst een evenwicht te vinden tussen orde en variatie, zoals een opgeruimde kamer waar een paar boeken en alledaagse voorwerpen liggen.
5 Herinneringen
Kennelijk vinden we de bovenstaande elementen allemaal mooi. Waardoor vallen we dan niet massaal voor dezelfde soort huizen en eenzelfde type inrichting? Dit komt volgens de Amerikaanse omgevingspsycholoog en binnenhuisarchitect Constance Forrest door onze herinneringen aan eerdere woningen. Vanwege de sterke associatie tussen plaats en emotie maken we onbewust allerlei herinneringen aan als we in een ruimte zijn. Ga in gedachten eens terug naar alle plekken waar je hebt gewoond in je leven. Welke levensgebeurtenissen vonden daar plaats en hoe voelde je je daarbij? En op welke plek voelde je je het állerbest – is dat bijvoorbeeld het huis waar je je kinderjaren doorbracht, het vakantiehuisje in Frankrijk? Hoe rook het daar, hoe vielen de schaduwen? Deze herinneringen bepalen nu voor een belangrijk deel in welk soort huis je je écht thuis voelt.
Tip!
Ga voor jezelf eens na welke elementen jouw huis tot een thuis maken. Dit kan bij de Open Huizen Dag zeker van pas komen. Wij bieden hulp met dit formulier waarop je kunt bijhouden wat je wel en niet leuk vond aan de woningen. Laat het ons vooral weten als we nog iets missen in ons lijstje! Voor nu alvast een fijne Open Huizen Dag gewenst!
Bron: nvm.nl