De één valt als een blok voor die authentieke ‘oude’ woning, de ander wil alleen maar nieuwbouw. In de huidige markt is de keuze echter vaak beperkt en moet je soms alle opties open houden. Wij hebben de verschillen tussen het kopen van een nieuwbouwwoning en een bestaande woning voor je op een rijtje gezet in een mooi overzicht. Zo kun jij bepalen wat voor jou de voor- en nadelen zijn.
De afweging
Bij het kopen van een huis neem je veel zaken in overweging, als je kiest voor een nieuwbouwwoning zijn er een aantal verschillen ten opzichte van bestaande bouw.
Bezichtigen
Een bestaande woning kun je van binnen en van buiten bekijken en echt de sfeer proeven. Bij een nieuwbouwwoning ligt dit heel anders, in de meeste gevallen moet je het met de plattegronden en voorbeeldfoto’s uit de woningbrochure doen. Soms is er een virtual reality rondleiding of een modelwoning beschikbaar.
Inrichting en roerende zaken
Als je een nieuwbouwwoning koopt kies je zelf de keuken en de badkamer uit. Ook de tuin moet je zelf (laten) aanleggen. Daarnaast is de woonomgeving soms nog niet klaar.
Verbouwen en onderhoud
Grote kans dat je een aantal zaken wilt aanpassen als je een bestaande woning hebt gekocht. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. En ook als je geen grote veranderingen wilt doorvoeren heb je waarschijnlijk meer kosten op het gebied van onderhoud dan bij een nieuwbouwwoning. Om hier vooraf een inschatting van te maken is het handig een bouwkundig rapport op te laten maken.
Energiekosten
Nieuwbouwwoningen voldoen aan de laatste eisen en zijn energiezuinig of energieneutraal. De energiekosten zijn daardoor lager als bij bestaande bouw.
De oplevering
Als je een bestaande woning koopt spreek je met de verkoper af wanneer de overdracht is. Bij nieuwbouw is er vaak geen definitieve opleverdatum bekend en kan er veel tijd zitten tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de oplevering.
Kosten en administratieve afwikkeling
Ook qua kosten en administratie zijn er veel verschillen tussen het kopen van een nieuwbouwwoning en bestaande bouw. Handig om vooraf te weten!
Aankoopprijs en andere kosten
Waar je bij bestaande bouw kunt onderhandelen over de prijs staat de aankoopprijs van een nieuwbouwwoning vast.
Bij een bestaande woning betaal je ‘kosten koper’, deze kosten omvatten de overdrachtsbelasting van 2% van de koopsom en kosten voor de taxatie, notaris en de makelaar. Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’. Je betaalt dus geen overdrachtsbelasting maar wel de BTW, kadastrale opmeting en de notaris.
In beide gevallen betaal je ook voor je hypotheekadviseur en voor de Nationale Hypotheek Garantie als je daar gebruik van maakt.
Eigen geld nodig?
Bij de bestaande bouw moet je de ‘kosten koper’ zelf betalen. Je kunt tot 100% van de woningwaarde een hypotheek krijgen. Bij een nieuwbouwwoning kun je tot 100% van de nieuwbouwwaarde financieren, meerwerk kan hierin meegenomen worden. In beide gevallen is de hoogte van het hypotheekbedrag natuurlijk wel afhankelijk van je inkomen.
Offerte hypotheek
Bij bestaande bouw is de offerte voor een hypotheek meestal 6 maanden geldig, soms wordt er wel een renteopslag gewerkt als de akte niet binnen 3 maanden passeert. Bij een nieuwbouwwoning is de offerte vaak 3 maanden geldig, daarna worden er verlengingskosten berekend.
Koopovereenkomst
Bij bestaande bouw teken je één koopovereenkomst. De koopovereenkomst van een nieuwbouwwoning bestaat uit twee delen. Eén voor de grond en één voor het huis. Je betaalt deze kosten in de meeste gevallen niet in één keer maar in fases. Deze fases zijn gekoppeld aan de bouw van de woning. Elke keer als er een deel van het huis gebouwd is betaal je een gedeelte uit het bouwdepot van de hypotheek.