Na bijna een jaar aan huis gekluisterd te zijn hebben steeds meer mensen interesse in een vakantiewoning. Een eigen plek waar je altijd naartoe kunt om van een andere omgeving te kunnen genieten. Het klinkt super aanlokkelijk, maar is een eigen vakantiewoning ook echt zo bereikbaar als het lijkt? Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je mee te maken krijgt als je op zoek gaat naar een buitenhuis.
Stijgende prijzen
De prijzen van koopwoningen stijgen al een aantal jaren flink, de prijzen van recreatiewoningen hebben vooral het afgelopen jaar een flinke inhaalslag gemaakt. Ook is vanaf 2021 de overdrachtsbelasting op woningen waar geen permanente huisvesting in plaatsvindt verhoogd naar 8 procent. Het kan dus erg lastig worden een betaalbare vakantie woning te vinden.
Eisen tweede hypotheek
De eisen voor een tweede hypotheek zijn vaak strenger dan bij de eerste hypotheek. Het maximale leenbedrag is vaak 70% van de prijs van de woning. Ook lang niet alle recreatiewoningen komen in aanmerking voor een hypotheek, zo moet de woning bijvoorbeeld van steen zijn en aan de openbare weg liggen. Vanwege deze eisen is het mogelijk dat je voor de vakantiewoning van je dromen je (eigen) spaargeld moet inzetten.
Erfpacht
Bij veel vakantiewoningen koop je letterlijk de woning en niet de grond waarop de woning staat. Deze pacht je vervolgens van de eigenaar van de grond. Deze jaarlijkse kosten komen nog bovenop de kosten van de koop. Als je huisje op een park staat, is de kans ook groot dat je jaarlijks betaalt voor onderhoud aan het park. Daarnaast hebben parken ook weer hun eigen voorwaarden waarmee je rekening moet houden. Naast dat dit bijkomende kosten zijn heeft dit ook invloed op het verkrijgen van een hypotheek.
Weet wat je koopt
Koopwoningen zitten bouwtechnisch gezien vaak anders in elkaar dan vakantiewoningen. Voordat je ergens een handtekening onder zet, doe je er verstandig aan de staat van de vakantiewoning grondig te controleren. Dat doe je immers met een koopwoning ook, dus waarom niet bij je vakantiewoning? Je wil toch weten wat je precies koopt? Net als bij een koopwoning, kun je ook voor een vakantiewoning een bouwkundige keuring laten uitvoeren.
Extra kosten
Je denkt er misschien niet meteen aan maar ook voor je vakantie woning sluit je abonnementen af voor internet en televisie. En natuurlijk heb je ook kosten voor gas, water en licht. Daarnaast moet de woning (en de tuin) ook onderhouden worden.
Verhuren
Ben je van plan je recreatiewoning te verhuren? Met de inkomsten kun je een deel van de kosten dekken. Als je vakantiehuis op een park staat is het goed om te checken of het toegestaan is de woning te verhuren, dit is namelijk niet altijd het geval. Denk ook aan de praktische zaken, de woning moet bijvoorbeeld schoongemaakt worden na de verhuurperiode.
Advies nodig?
Ben jij van plan een vakantiewoning te kopen? Bespreek het met je financieel adviseur of je makelaar.