Heerlijk die zomer! Lekker buiten genieten in de tuin, op het strand of op het terras. Maar terwijl het buiten rond de 25 graden is houden wij Nederlanders het in huis liever koel. Hieronder een aantal tips om je huis koel te houden.
Tip 1
Gooi de ramen open – en weer dicht – voor een koel huis
Zet ‘s ochtends vroeg (als het buiten nog koel is) alle ramen en deuren in je huis maximaal een uur tegen over elkaar open. Op deze manier ontstaat er een lekkere frisse tocht door je huis.
Zorg er daarna voor dat de ramen en deuren de hele dag zoveel mogelijk dicht blijven. Doe ook de gordijnen en luxaflex dicht aan de kant waar de zon staat. Hierdoor houd je de warmte grotendeels buiten en zal het een stuk aangenamer zijn in huis.
Tip 2
Vermijd apparatuur die warmte opwekt
Probeer warme (gloei)lampen, kaarsen en andere apparatuur die warmte afgeven zo veel mogelijk te mijden. Zet computer, tv en printer uit, echt off, dus niet op standby laten staan. Dit scheelt namelijk onnodige warmte in huis.
Tip 3
Bescherm je hele huis tegen de zon
Doe overdag het zonnescherm naar beneden. Dit houdt de zon buiten je huis, maar een zonnescherm zorgt er ook voor dat er op een aantal plaatsen schaduw ontstaat op de buitenmuren van je huis, waardoor deze minder snel op zullen warmen. Vaak blijven de buitenmuren nog wel een aantal uurtjes ‘nagloeien’, nadat de zon verdwenen is.
Overweeg ook eens om planten tegen je muur op te laten groeien op strategische plekken, of om een struik of boom te planten die een prettige schaduw op je huis werpt. Een bladverliezende boom houdt je huis in de zomer koel en laat in de winter het felbegeerde zonlicht door.
Tip 4
Gebruik een ventilator
Plaats een ventilator die de warme lucht van binnen naar buiten blaast. Zet die bij een raam aan de kant waar de wind naartoe blaast, in zeilerstermen, de lijzijde van het huis. Bij zuidwestenwind is dat een raam aan de noordoostzijde. Hou je geen rekening met de wind dan kan een ventilator zelfs contraproductief werken; hier even opletten dus.
Is het buiten lekker afgekoeld maar is het binnen nog steeds benauwd? Trek dan de koelere buitenlucht naar binnen.
Zorg dat je in de warme kamer een raam open hebt staan. Zet een flinke ventilator op de hoogste stand onder het raam en zorg dat hij de kamer uitblaast, bijvoorbeeld naar de gang. Je ventilator zal langzaam de warme lucht uit de kamer ‘zuigen’. Vanwege dit kleine luchtdrukverschil zal er koele lucht door het raam naar binnen worden gezogen.
Of maak je eigen airco systeem;
Vul een paar plastic flessen met water (niet helemaal vol, anders kunnen ze barsten) en gooi ze in de vriezer.
Plaats de flessen met bevroren water voor de ventilator. De lucht blaast langs de koude flessen en zal afkoelen. Naarmate de flessen steeds meer ontdooien zal de werking afnemen. Zorg dus dat je meerdere flessen in de vriezer hebt liggen. Let op dat de flessen in een bak staan waarin de condens opgevangen wordt.
Tip 5
Schakel zwaarder verkoelend geschut in
Is je huis na bovenstaande tips nog niet een stuk koeler geworden? Wellicht is het dan verstandig om een airco systeem aan te schaffen. Effectief maar relatief duur in aanschaf en vaak een energievreter.
- Mobiele airconditioning
Dit is een airco die vaak gebruikt wordt in kleinere ruimtes. Het is een losse, kleine airco op wieltjes. Doordat hij makkelijk verrijdbaar is, kan je hem op verschillende plekken in huis inzetten. De warmte wordt afgevoerd door een buis die je uit het raam kan hangen. Nadeel van deze airco is dat hij door zijn kleine formaat minder goed koelt dan grotere airco’s en hij maakt meer geluid dan vaste systemen.
- Split (vaste) airconditioning
Het woord ‘vaste’ zegt het eigenlijk al, dit type airco wordt op een vaste plaats in een ruimte gehangen, vaak bovenaan op de muur. Deze airconditioner heeft een binnen- en een buitendeel die met elkaar verbonden zijn. Het motorblok van de airco wordt buiten geplaatst, zodat je binnen geen last hebt van het geluid.
- Multisplit-airconditioning
Deze airco werkt eigenlijk hetzelfde als de split-airconditioning. Het verschil is dat de multi-split meerdere binnendelen heeft. Met één buitendeel kan je dan meerdere ruimtes koelen. Je kan er ook voor kiezen om meerdere buitendelen aan te sluiten, op deze manier kun je hele grote ruimtes koelen.
Tot slot nog een aantal handige tips uit grootmoeders tijd;
- Hang natte was in de warme ruimte om te drogen. Dat houdt de lucht vochtiger en koeler.
- Trek natte sokken aan; Ja, het klinkt misschien vreemd – maar het werkt subliem. Vooral bij saunatemperaturen in de slaapkamer. Maak een paar sokken nat, leg een handdoek aan je voeteneind, trek je sokken aan en val in slaap met koele voetjes. Richt – voor extra effect – je ventilator op je voetjes. Zolang het water uit je sokken verdampt, wordt je huid gekoeld, waardoor je hele bloedsomloop afkoelt. Het is niet per definitie de meest comfortabele manier om in slaap te vallen – maar als je het écht warm hebt dan neem je die afname in comfort hoogstwaarschijnlijk wel voor lief.
- Kook buiten in plaats van binnen. Koken genereert warmte. Vandaar dat buiten koken een perfecte oplossing is, want iedere dag een salade eten is niet voor iedereen weggelegd. Heb je geen grote buitenkeuken in je tuin staan, dan is een gewone BBQ of een camping kookstel een prima alternatief.
- Hou je plat dak nat. Heeft jouw huis een plat dak? Dan weet jij als geen ander wat de brandende zon kan doen met de temperatuur onder je dak. De tip hier is dan ook creëer een grote plas water op het platte dak.
En last but zeker not least … RELAX! Ga rustig zitten, eventueel met je voeten in een teiltje water en stel alle klussen in huis, zoals stofzuigen en ramen lappen uit naar koelere tijden. Want voor je het weet is deze heerlijke zomer alweer voorbij.