Huizen anno nu worden steeds meer smart homes. De technologie dringt steeds verder ons huis binnen. Apparaten die ons leven gemakkelijker, veiliger en aangenamer maken breken nu definitief door in onze woon-, slaap, badkamer en de keuken. Naast de slimme thermostaat, geïntegreerde verlichting of de gordijnen die je bedient met een app op je smartphone kunnen we dit jaar meer slimme huishoudelijke apparaten verwachten. Wat dacht je van een slimme koelkast, wasmachine of veiligheidsmelder? Of heb je liever een robot die geheel zelfstandig voor je stofzuigt. In deze blog geven we je een overzicht van de allernieuwste smart home trends.
Slimme apparaten
Slimme apparaten zijn op elkaar afgestemd en communiceren onderling. Dat vinden wij slim, vandaar de naam. Dankzij deze afstemming leren ze jouw leefpatroon kennen en anticiperen ze daarop. Zo ‘weten’ ze op den duur precies wanneer je opstaat en zorgen ze ervoor dat de verwarming een half uur van te voren aanspringt en de koffie klaarstaat zodra jij uit bed stapt. Op dit moment zijn de apparaten met elkaar verbonden via het Wifi-netwerk, maar naar verwachting zal er in de toekomst een speciaal netwerk voor slimme apparaten komen.
Een slimme assistent in huis
De slimme assistent presenteert zich in de vorm van een soort speakerbox en neemt je werk uit handen in huis. Net als Siri op de Iphone kun je deze assistent vragen om bijvoorbeeld de muziek aan te zetten of om de laatste nieuwsberichten voor te lezen.
Slimme sensoren
Steeds meer apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met sensoren. Ze ontwikkelen als het ware zintuigen. Apparaten zien, horen, ruiken én voelen. Dit klinkt eng, maar eigenlijk heeft dit vooral voordelen. Een wasmachine die ‘voelt’ welk wasprogramma er moet worden toegepast op die blouse met koffievlekken, maakt het wassen veel gemakkelijker én leuker. En een koelkast die ‘ruikt’ of het voedsel nog vers is en daarop een boodschappenlijst opstelt of de producten zelfs al online bestelt. Het komt er allemaal aan!
Naast het gemak van sensoren, dienen ze ook een ander doel. Zo worden woningen van (bijvoorbeeld) ouderen en kamers in verzorgingsinstellingen vaker uitgerust met sensoren. Lifestylemonitoring wordt dit ook wel genoemd. Een familielid of verzorger wordt dan via een smartphone gewaarschuwd als een persoon erg afwijkt van de dagelijkse routine.
Een slimme bodyguard
De slimme bodyguard zorgt voor veiligheid in en om je huis. Zo kun je tegenwoordig een slot gemakkelijk ontgrendelen met behulp van een smartphone app of met een vingerafdruk. Dit is behalve veilig ook nog eens heel gemakkelijk en ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of steeds vergeetachtiger worden. Ook de detectiemelders worden steeds geavanceerder en gemakkelijker te koppelen aan je smartphone.
Slimme robots
Zag je ze eerst alleen in fabrieken, tegenwoordig zullen robots ook in huis steeds vaker de taken van de mens overnemen, Zo heb je de stofzuigrobot die geheel zelfstandig je woning zuigt. Ook is er de knuffel- en de zorgrobot die steeds vaker bij demente ouderen wordt ingezet. Tenslotte zijn alle peilen nu gericht op de slaaprobot die al je slaapproblemen lijkt op te lossen.
En het gaat door….robots blijven zich ontwikkelen. Bekijk hier robot Sophia ( CB linkje van maken https://nos.nl/artikel/2200056-robot-sophia-zonder-hoofddoek-is-nu-saudisch-staatsburger.html ), met haar menselijke trekjes lijkt ze verrassend veel op een echt mens. Op de komst van een Sophia in ons huis moeten we ‘helaas’ nog even wachten .
Bron: https://thuiscomfort.nl/nieuws/de-smart-home-trends-van-2018.html#