Onze onderhoudskalender brengt klussen onder de aandacht die je niet altijd scherp op je netvlies hebt staan. Zo houdt je je woning in een goede staat en blijft het onderhoud ook goed uit te voeren.
Vorige maand hebben we al even kort aangestipt dat je houten tuinmeubilair tijdig onderhoud nodig heeft. Maar niet al het tuinmeubilair is van hout en we voorzien je graag van tips voor het onderhoud van meubels van verschillende materialen. De onderhoudskalender van deze maand staat dus volledig in het teken van tuinmeubilair. Heb je geen tuin en ook geen tuinmeubilair? Dan heb je deze maand meer tijd voor een drankje op het terras 😉
RVS tuinmeubilair
De naam doet al vermoeden dat je meubels van dit materiaal alleen maar even hoeft af te nemen. En dat is ook zo. Ondanks dat RVS niet van binnen uit gaat roesten kan het wel zijn dat er bruine plekjes op het materiaal ontstaan, dit kan eruit zien als roest, maar je kunt het gemakkelijk wegpoetsen. Door je meubels regelmatig af te nemen kan je beschadiging van je meubels door dit vuil voorkomen. Gebruik geen bijtende middelen om RVS schoon te maken.
Kunststof tuinmeubilair
De laatste jaren zijn er steeds meer soorten kunststof die in tuinmeubilair verwerkt worden. Als je nieuwe meubels hebt is het dus verstandig even op te zoeken hoe je het materiaal van jouw meubels moet behandelen. Maar in de meeste gevallen heeft kunststof weinig onderhoud nodig. Zorg ervoor dat je vlekken meteen verwijdert zodat het vuil niet in het meubilair kan trekken. Dan hoef je het meubilair verder alleen maar zo nu en dan af te nemen. Gebruik ook bij kunststof geen agressieve schoonmaakmiddelen. Als je de hogedrukreiniger wilt inschakelen doe je er goed aan deze niet op de hoogste stand te zetten.
Rotan tuinmeubilair
Rotan (en bamboe) meubels zijn ontzettend populair maar qua onderhoud wel bewerkelijker dan de materialen die we hiervoor behandelden. Rotan is namelijk niet goed bestand tegen vocht en zijn daarom voorzien van een laklaag. Rotan tuinmeubels reinig je met een sopje met koud water met een schep zout erin en met een zachte borstel. Als je rotan meubels een grijze waas hebben gekregen dan is de laklaag waarschijnlijk (gedeeltelijk) verdwenen. In dat geval kun je de meubels behandelen met een ontgrijzer. Daarna moet je de meubels weer even van een nieuwe laklaag voorzien.
Houten tuinmeubilair
Hout heeft van nature een beschermende waslaag. Onder invloed van het weer verdwijnt deze laag op den duur, vaak zie je dan dat houten tuinmeubilair groen uit gaat slaan. Met een hogedrukspuit krijg je deze aanslag weer weg maar deze behandeling zorgt er ook voor dat het hout vatbaarder wordt voor weersinvloeden. Het is dus beter om houten tuinmeubilair te boenen met een speciale houtreiniger en een zachte borstel. De meubels daarna goed afspoelen en na het drogen behandelen met een tuinmeubelolie. Vergeet niet de overtollige olie weg te halen met een droge doek.