Afgelopen dinsdag is de miljoenennota voor 2020 gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. Het kabinet trekt 2 miljard uit voor de woningmarkt. Wij hebben op een rijtje gezet aan welke plannen dit geld besteed wordt.
Maatregelingen voor starters
De stijgende woningprijzen van de afgelopen jaren heeft starters in een moeilijke positie gebracht. Het ministerie van Financiën gaat daarom onderzoeken of de overdrachtsbelasting voor starters afgeschaft kan worden. Momenteel bedraagt de overdrachtsbelasting 2%, dit is voor iedereen hetzelfde. Het is niet mogelijk deze kosten mee te financieren in de hypotheek. Hopelijk maakt deze maatregel het voor meer starters mogelijk een huis te kopen. Mogelijk wordt de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd, zodat het minder aantrekkelijk wordt om woningen op te kopen om te verhuren.
Nieuwbouw
De afgelopen jaren is er te weinig gebouwd, dit is één van de redenen waardoor het voor starters zo lastig is een woning te vinden. In de woonagenda van minister Ollongren was al vastgelegd dat er jaarlijks 75.000 woningen bij gebouwd moeten worden. Dit aantal is in 2018 echter niet gehaald en dat is voor 2019 waarschijnlijk ook het geval. Er wordt nu 1 miljard vrijgemaakt om de bouw van woningen een impuls te geven.
Huurwoningen
Voor de huurwoningmarkt zijn er een aantal plannen. De minister gaat scheefwonen actiever bestrijden door de huren voor deze doelgroep sneller te verhogen. Daarnaast worden de huurstijgingen beperkt, door slechts een derde van de WOZ-waarde mee te laten tellen bij het vaststellen van de huurprijs.
Woningbouwcoöperaties die nieuwe woningen laten bouwen krijgen een korting op de verhuurdersheffing. Ook wordt er gekeken naar het laten bouwen van grote aantallen tijdelijke huurwoningen, dit moet bijdragen aan de jaarlijks 75.000 nieuw te bouwen woningen uit de woonagenda.
Veranderingen voor woningbezitters
Ook voor woningbezitters veranderen er een aantal zaken. De hypotheekrenteaftrek wordt sneller afgebouwd voor de hoogste inkomens (in de belastingschrijf van 51,75%). Tot nu toe werd de aftrek jaarlijks met een half procent verlaagd, vanaf 2020 wordt de aftrek jaarlijks met 3 procent afgebouwd
Ook het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 1.080.000 daalt. Dit gaat omlaag met 0,05 procent en komt uit op 0,6 procent. Deze regeling is gunstig voor huiseigenaren. Door het dalende eigenwoningforfait wordt de aftrek eigen woning hoger. Hierdoor kan de belastingteruggave hoger uitvallen.
Ook de aftrek voor de (bijna) afgeloste hypotheek verdwijnt. Met ingang van 2019 wordt de zogeheten Wet Hillen in 30 jaar geleidelijk afgebouwd. In 2020 daalt deze naar 93,33 procent. De gevolgen hiervan zijn dus afhankelijk van de waarde van de woning maar in de meeste gevallen gaat het om enkele tientjes per jaar.