Verlichting brengt sfeer maar is ook heel functioneel. Mooie lampen zijn blikvangers in je interieur en je kunt ze gebruiken om jouw favoriete kunstwerk of meubelstuk ‘uit te lichten’. Wil jij je woongenot versterken door verlichting optimaal in te zetten? Ga dan aan de slag met een lichtplan.
Wat voor verlichting heb je nodig?
Een lichtplan maken klinkt misschien ingewikkeld maar dat is het niet. Je start simpelweg met bedenken wat voor verlichting je nodig hebt. Welke activiteiten vinden er plaats in deze ruimte? Waar ga je eten, tv-kijken, lezen of werken? Als je dit hebt bedacht kan je aan de slag met je plattegrond. Teken eerst de ruimte waar het om gaat en teken daar ook ramen, deuren en grote meubels in.
Tip: gebruik een online tool voor het maken van een lichtplan.
Teken een lichtplan
Je hebt basisverlichting nodig, dit zijn bijvoorbeeld plafondlampen en spots. Hiermee zorg je ervoor dat er gelijkmatig licht in de hele ruimte is. De basisverlichting vul je aan met taakverlichting, een leeslamp of bureaulamp bijvoorbeeld. Daarna blijft de sfeer- of accentverlichting nog over. Deze verlichting heeft niet als doel de ruimte te verlichten maar wordt ingezet voor de sfeer, of om een mooi object in de spotlights te zetten. Al deze lichtbronnen teken je op een plattegrond. Zo zie je in één oogopslag of je voldoende verlichting hebt en kun je een inschatting maken van de sfeer die dit gaat creëren.
Armaturen kiezen
Door lampen te kiezen die bij elkaar passen zorg je voor balans in je interieur. Kies daarom voor hetzelfde materiaal of laat kleuren terug komen. Op deze manier kan je best een opvallende lamp plaatsen zonder dat het geheel onrustig wordt. Vind je het lastig om te kiezen? Maak dan een moodboard en plak alle kanshebbers bij elkaar. Zo zie je meteen of je combinatie goed matcht.
Praktische tips
Nu je het ideaalbeeld hebt geschetst is het tijd voor de uitwerking. Hiervoor hebben we nog een aantal praktische tips:
- Check na het tekenen van je plattegrond of je genoeg lichtpunten en stopcontacten hebt.
- Denk na over de lichttemperatuur van je lampen. Ga je voor warm wit, of voor neutraal wit licht? Dit is heel bepalend voor de sfeer.
- Door dimmers of slimme verlichting in te zetten kun je de sfeer in de ruimte gemakkelijk veranderen. Handig als je weinig lichtbronnen hebt en de ruimte voor veel verschillende activiteiten gebruikt.
- Kijk bij het ophangen van lampen goed naar de hoogte. Plaats een hanglamp zo’n 70 tot 85 cm boven een tafel of kookeiland. Wandlampen plaats je zo’n 150 tot 170 cm van de vloer.
Ga jij binnenkort verhuizen? Bekijk dan ook onze blog over het kiezen van kleuren.