Als je een woning in gaat richten is raambekleding meestal niet het eerste waar je aan denkt. En dat terwijl de juiste raambekleding heel veel uitstraling toevoegt aan je interieur. Tel daar de functionele eigenschappen nog eens bij op en ons punt is gemaakt; raambekleding is super belangrijk! Wij zetten voor je op een rijtje waar je om moet denken bij het kiezen van raambekleding.
Vorm volgt functie?
Voor je een keus maakt voor het soort raambekleding is het handig om na te denken over de functies die de raambekleding moet vervullen in de ruimte waar je aan de slag gaat. Is de raambekleding belangrijk voor je privacy, moet deze de zon (gedeeltelijk) weren, of kunnen ze bijdragen in de akoestiek van een ruimte? Allemaal zaken waar je rekening mee kunt houden.
Wat voor soort raambekleding kies je?
Shutters
Shutters zijn mooi en praktisch en daardoor op het moment heel erg populair. Je kunt ze voor bijna elk raam plaatsen. Ook bij draai-kiep ramen en deuren die naar binnen open gaan zijn shutters heel handig omdat je deze naar de zijkant weg klapt en je dus niet met een pakket opgetrokken lamellen voor het raam/deuropening zit. Shutters geven je veel controle over je privacy want je kunt ze open en dicht zetten. Daarnaast zijn ze ook gemakkelijk schoon te maken en voor de badkamer bestaan er waterproof exemplaren.
Houten jaloezieën (blinds)
Jaloezieën waren vroeger vaak van aluminium, wat ze een kantoor-achtige uitstraling gaf. De ‘houten’ variant geeft een heel ander gevoel. Het grote voordeel van ten opzichte van shutters is dat ze niet in een vast frame zitten. Daardoor kun je ze met een touwtje omhoog trekken en uit het zicht plaatsen. Jaloezieën kun je net als shutters open en dicht draaien.
Vouwgordijnen
Vouwgordijnen geven een heel ander aanzicht in een woning. Vouwgordijnen zijn gemaakt van geweven papier en houten latten. Dat betekent echter wel dat de standaard versie een ruimte niet zal verduisteren.
Plissé
Met plissé gordijnen ben je volledig in controle over de lichtinval en je privacy. Deze gordijnen kunnen vaak ‘top down en bottum up’ waardoor je dus heel praktisch kunt kijken waar je inkijk wilt beperken of er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat de laaghangende zon niet in je gezicht schijnt. Een voordeel van plissés is dat je deze ook in het raam kunt plaatsen (voor draai-kiep ramen) en dat het een compacte oplossing is die mooi past in kleine ruimtes.
Rolgordijnen
Rolgordijnen worden vaak heel praktisch ingezet. Maar tegenwoordig heb je ook duo rolgordijnen waarmee je de lichtinval kunt regelen en die meer uitstraling toevoegen aan je raampartij.
Gordijnen
We eindigen dit rijtje met gordijnen. Een klassieker die zeker niet mag ontbreken want als je voor een huiselijk gevoel gaat zijn gordijnen een goede optie. Je kunt natuurlijk kiezen voor overgordijnen om alles af te sluiten, of voor vitrage/inbetweens om nog wat zicht naar buiten te houden.
Raambekleding combineren
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om raambekleding te combineren om zo je eigen al je wensen qua raambekleding te vervullen.
Kleur
Vaak wordt er gekozen voor natuurlijke of neutrale kleuren bij het kiezen van raambekleding. Dat is begrijpelijk want wanneer je raambekleding dicht is, kan dit een behoorlijk oppervlakte in beslag nemen en dus heel bepalend zijn voor je interieur. Daardoor is het ook meteen een kans om hiermee extra uitstraling, of een beetje pit, aan je interieur te geven door niet voor de minst opvallende optie te gaan.
Keuzestress?
Kijk eerst eens naar je ramen, er vallen vaak namelijk een aantal opties af. Bij veel nieuwbouw huizen met draai-kiep ramen is het vaak niet mogelijk hier een rolgordijn of jaloezieën voor te hangen omdat de ramen dan niet meer open kunnen. Zoek je een oplossing voor hele hoge ramen dan moet je ook nadenken over de bediening van raambekleding. En woon je in een oud huis? Dan kunnen gordijnen ook bijdragen aan de isolatie. Hopelijk helpt het bovenstaande met je keuze. Ben je voor je gevoel nog geen stap verder? Nodig dan een specialist uit om bij jou thuis te kijken naar de mogelijkheden.