Door de krappe woningmarkt lukt het niet iedereen om een woning te bemachtigen. Huren in een stad is vaak ontzettend duur en soms zijn er simpelweg geen huurwoningen beschikbaar. Maar een huis kopen is voor alleenstaanden ook niet altijd mogelijk. We zien hierdoor steeds vaker andere vormen van samenwonen ontstaan. Als je ook overweegt om te gaan samenwonen met je beste vriend, collega of zus zijn er wel om een aantal punten waar je om moet denken.
Financiering
Het zou ideaal zijn als één van jullie genoeg inkomen heeft om een hypotheek af te sluiten. In dat geval zou de ander huur gaan betalen om zo bij te dragen aan de hypotheeklasten. Bij veel hypotheekverstrekkers is dit echter niet mogelijk omdat zij het niet toestaan dat de woning wordt ‘onderverhuurd’. Dit omdat huurders in Nederland zo goed beschermd zijn dat ze niet gemakkelijk uit een huis gezet kunnen worden. Ook vreest de bank voor schade aan het pand. Beide zaken maken een eventuele gedwongen verkoop lastiger.
Het is wel mogelijk om gezamenlijk een hypotheek af te sluiten. In dat geval tellen beide inkomens mee en komt de woning op naam van jullie beiden te staan. De hoogte de hypotheek wordt berekend aan de hand van jullie inkomens, het hoogste inkomen telt voor 100% mee en het tweede inkomen voor 80%.
Aansprakelijkheid
Bij een gedeelde hypotheek hoort een gedeelde aansprakelijkheid. Dus als één van jullie de hypotheek niet meer kan betalen zal de bank bij de ander aankloppen. Denk daarnaast ook aan een gezamenlijke aansprakelijkheidsverzekering.
Afspraken
Omdat jullie geen relatie hebben is het niet mogelijk een samenlevingscontract af te sluiten. Toch is het heel belangrijk om goede afspraken te maken en moeilijke scenario’s door te spreken. Want wat gaat er gebeuren als één van jullie wil verhuizen vanwege een nieuwe baan of nieuwe liefde? En wat als het samenwonen gewoon echt niet goed bevalt? Het is goed om vooraf vast te leggen hoe jullie met deze situaties om zullen gaan. Dat geeft veel rust als jullie daadwerkelijk in een lastige situatie terecht komen. Bespreek ook vooraf jullie intenties over de duur van het samenwonen om te zien of jullie verwachtingen overeen komen. Zet in ieder geval zwart op wit wie wat betaald en hoe jullie hier mee omgaan als jullie ‘uit elkaar gaan’.