Bieden vergt voorbereiding: Hoe overleef je als koper de huidige huizenmarkt?
Een huis kopen anno 2018 valt niet mee. Heb je eindelijk een interessant huis gevonden, zijn er met jou nog vier andere bieders. En plaats je dan uiteindelijk een goed bod, organiseert de verkopend makelaar ook nog eens een inschrijving. Hoe hou je je als koper staande in deze oververhitte markt ?
Hieronder een aantal tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een juiste bieding.
Vraagprijs bieden is geen garantie
- De vraagprijs bieden of zelfs hoger is geen garantie tot aankoop. Laat je dus niet gek maken en bedenk van te voren wat je wilt bieden en tot hoever je wilt gaan.
Wie het eerst komt, wie het eerst maalt
- Geldt hier helaas niet! Je bent nog helemaal niet in onderhandeling na het plaatsen van een openingsbod. Je bent pas in onderhandeling, wanneer je een reactie van de verkoper ontvangt.
- Kiest de verkoopmakelaar ervoor met jou de onderhandelingen in te gaan dan betekent dit niet dat alle deuren voor een ander bod gesloten blijven. Ontvangt de makelaar alsnog een beter bod van een ander dan zal hij aan jou vragen of je mee wilt gaan en een uiterst eindbod wilt uitbrengen. Zonder de hoogte van het bod te noemen. Is dit bod minder interessant dan het bod van jouw concurrentie, dan worden de onderhandelingen met jou helaas gestaakt om met de ander verder te onderhandelen.
Hou rekening met een inschrijvingsprocedure
- Vooral bij populaire woningen kunnen er meer belangstellenden zijn die een goed bod uitbrengen en is het voor de verkoper moeilijk te bepalen wie de beste koper is. Op dat moment kan de verkopende partij overschakelen op een inschrijvingsprocedure. Iedereen mag dan binnen een bepaalde tijd een bod op het huis uitbrengen bij de verkoopmakelaar. Er kan om een eindbod worden gevraagd, maar ook om een openingsbod. Alle bieders krijgen in dat laatste geval nog de kans om hun bod bij te schaven. Degene met de beste voorwaarden en het hoogste bod krijgt als eerste de kans om de onderhandeling in te gaan.
Voorkom als het even kan het zogenaamde ‘blind bieden’
- Lukt dit niet door de enorme tijdsdruk, zorg dan dat je vooraf een bouwkundige keuring laat uitvoeren of dat je je bod uitbrengt onder voorbehoud van de bouwkundige keuring.
Pas op met het bieden zonder voorwaarden
- Doe dit alleen als je zeker bent van je financiële mogelijkheden. Ons advies is overleg van te voren met een financieel adviseur over jouw mogelijkheden.
Niet écht eenvoudig dus een bod uitbrengen. Vooral niet als je in de Randstad een huis wilt kopen. Vandaar dat wij altijd adviseren een aankoopmakelaar in te schakelen. Bij Woonaccent vind je er altijd wel een bij jou in de buurt.