De kop van dit artikel lijkt misschien overdreven. Iedereen kent tenslotte wel iemand die een huis heeft gekocht en kan bij die persoon te rade gaan. Waarschijnlijk kom je op die manier heel ver. Alleen, elke situatie is anders en door het advies van je ouders, buurman of barista op te volgen weet je misschien wat voor hén het beste werkt. Maar voor deze grote stap in je leven is het slim om vooral van je eigen situatie uit te gaan. Dus ben jij graag tot in de puntjes voorbereid? Wij zetten graag voor je op een rijtje hoe je het kopen van een huis het beste aanvliegt.
1: Zoek uit wat je kunt/wilt besteden
Voor je op zoek gaat naar je droomhuis moet je eerst weten in welke prijscategorie je kunt zoeken. Het is belangrijk om goed te kijken wat je kunt besteden maar ook om na te denken over wat je wilt besteden. Ga je graag uit, shoppen of reis je graag en wil je dit blijven doen als je straks een koopwoning bezit? Houd er dan rekening mee dat er naast je woonlasten voldoende geld over moet blijven om je levensstijl in stand te houden.
Als je voor jezelf op een rijtje hebt gezet wat je wilt besteden is het handig om een bezoekje te brengen aan een hypotheekadviseur(het eerste gesprek is vaak gratis en vrijblijvend). Deze kan voor je berekenen hoeveel je kunt lenen en je adviseren over bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor de verzekeringen die je nodig hebt. Als je niet voldoende geld/inkomsten hebt om een huis te kopen dan kan de hypotheekadviseur met je opzoek naar andere mogelijkheden zoals een starterslening.
Tip: Zorg dat je precies weet hoeveel je kunt bieden als je je droomhuis hebt gevonden. Zo kun je snel schakelen als er meer geïnteresseerden zijn.
2: Huizenjacht
De jacht gaat nu van start. Zoeken doe je via Funda en Jaap.nl en natuurlijk houd je ook social media in de gaten. Zoek je in een gebied waar weinig aanbod is, dan is het belangrijk om te gaan netwerken. Laat iedereen weten naar wat voor woning je op zoek bent, zo vergroot je je kansen. En schakel een aankoopmakelaar in, die krijgen nieuw aanbod eerder onder ogen dan dat het op Funda geplaatst wordt waardoor je meer kans hebt een woning te bemachtigen. Een ander voordeel van een aankoopmakelaar is dat die op een andere manier naar jou wensen kijkt. Daardoor kan een aankoopmakelaar jou matchen aan een woning die jij in eerste instantie niet zou gaan bezichtigen.
3: Bieden en onderhandelen
Je hebt een huis gevonden, super! Als je dit op eigen kracht gedaan hebt is het verstandig nu alsnog een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Die kan voor je vaststellen in wat voor staat het huis is en of er eventueel een bouwkundig onderzoek nodig is. Daar komt bij dat een aankoopmakelaar voor je onderhandelt. Onderhandelen is een vak apart, ervaring is heel wat waard in dit proces. Grote kans dat je aankoopmakelaar een scherpere prijs weet te bedingen dan jij zou kunnen.
4: Bingo! Het huis is (bijna) van jou
Als je met de verkoper tot overeenstemming bent gekomen dan wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld. Kijk het contract goed na en zorg ervoor dat jouw ontbindende voorwaarden (bijvoorbeeld; onder voorbehoud van financiering) erin zijn benoemd. Is dit het geval? Dan kun je het contract ondertekenen.
5: Hypotheek en verzekeringen afsluiten
Het is nu tijd om de financiering voor je huis definitief te regelen. De hypotheek moet nu afgesloten worden. Denk er ook aan je huis te verzekeren vanaf het moment van de overdracht. Over dergelijke verzekeringen kan je hypotheekadviseur je ook adviseren
6: De overdracht
Nu hoef je alleen nog maar te tekenen bij de notaris. Missie geslaagd, proost!