Sta eens een dagje bewust stil bij het milieu
Misschien doe je het al dagelijks….stilstaan bij het milieu. En met stilstaan bedoelen wij niet letterlijk even stoppen en kijken naar de schrijnende gevolgen van de opwarming van de aarde, maar echt actie ondernemen. Je aansluiten bij Greenpeace of verhuizen naar een circulair gebouwde woning is niet meteen een vereiste. Al zijn beide een mooi en nobel streven.
Nee, ons idee is te beginnen binnenshuis. Gewoon in je eigen huis. Wil jij energie besparen, kijk dan vandaag eens goed naar de apparaten in huis. Gebruik jij ze wel energiezuinig?
Een wasmachine van ongeveer vijf jaar oud heeft waarschijnlijk een eco-stand. Die laat de machine langer draaien, maar ook zuiniger en goedkoper. Toch wordt dit wasprogramma zelden gebruikt, blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Consumenten geloven namelijk niet dat het zuiniger is.
Een wasbeurt duurt in het uiterste geval drieënhalfuur. Dat kan toch niet energiezuinig zijn? ‘Jawel’, zegt Mariken Stolk, woordvoerder bij Milieu Centraal. ‘Het programma duurt langer om de lagere temperatuur te compenseren. En de temperatuur heeft de grootste impact op het energieverbruik van de wasmachine.’
Slimme apparaten
Wat huishoudens met de eco-stand besparen, hangt onder andere af van het energielabel van de machine. Het labelsysteem loopt van het zuinigste A+++ tot en met label D, het minst zuinige. Wie een wasmachine heeft met een A++-label en voor zijn veertig- of zestiggradenwasjes geen eco-programma gebruikt, laat zijn machine 40% meer energie verbruiken dan op het energielabel staat. Een wasmachine met A++-label heeft dan het verbruik van een machine met energielabel B. Dat kost per jaar zo’n zestig kilowattuur stroom extra.’
Behalve zuiniger worden huishoudelijke apparaten ook steeds slimmer. Zo zijn er nu wasmachines op de markt die het wasgoed wegen en daardoor weten hoeveel wasmiddel nodig is om het schoon te krijgen. Deze hoeveelheid wasmiddel voegt het bovendien zelf toe. Een wasprogramma op negentig graden duurt anderhalf uur, ongeacht de hoeveelheid wasgoed. Een slimme machine kan berekenen dat korter draaien voldoende is.’
Kijk naar het energielabel
Dus ben je van plan nieuw witgoed aan te schaffen, let dan op het energielabel. Een apparaat met een A+-label lijkt zuinig, maar is dat naar verhouding niet. Stolk: ‘Een koelkast met dit label verbruikt twee keer zoveel stroom als een A+++-koelkast.’ Bovendien is A+ (en niet E of G) voor koelkasten, wasmachines en vaatwassers het minimumlabel. Minder zuinige koelkasten, wasmachines en vaatwassers mogen in Europa niet worden verkocht. Door dus andere keuzes te maken kun je behoorlijk wat energie besparen.
Maar de meeste winst valt nog te halen uit de verlichting. Zo gaat een led-lamp gemiddeld 25 jaar mee en is het 75% zuiniger dan een halogeen lamp en zelf 80% zuiniger dan een gloeilamp. Volgens Milieu Centraal verbruiken alle lampen in huis bij elkaar meer stroom per jaar dan de wasmachine en droger samen!! Dus ook al betaal je in de winkel meer voor zo’n led-lamp, tijdens het gebruik verdien je de investering dubbel en dwars terug. Wereldmilieu dag begint vandaag gewoon bij jouw thuis!