De dagen worden weer langer, overdag is de temperatuur heel aangenaam, maar ’s avonds koelt het toch best af. Tijd om de tuinhaard aan te steken, zo kun je nog uren in de tuin vertoeven. Maar wat moet je wel en vooral niet doen bij het aansteken van je tuinvuur?
Denk om je buren
Op het moment dat jij de vuurkorf aansteekt in de bebouwde kom, weet je zeker dat de huizen om jou heen daarvan meegenieten. Niet zozeer van de sfeer, maar wel van de rook en brandlucht. Het kan dus geen kwaad om je directe buren vooraf in te lichten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld nog de was die buiten hangt binnen halen of het openstaande raampje nog even dichtdoen.
Veilig aansteken van tuinvuur
Denk er vooral om dat je eigen veiligheid voorop staat bij het maken van een tuinvuur. Zoals iedereen weet is en blijft vuur onvoorspelbaar. Hierbij drie do’s en drie dont’s bij het stoken van tuinvuur.
De do’s bij een tuinvuur:
- Gebruik droog hout
- Gebruik aanmaakblokjes in plaats van karton of papier
- Zorg ervoor dat het vuur voldoende zuurstof krijgt
De dont’s bij een tuinvuur:
- Het gebruik van geverfd of geïmpregneerd hout
- Gebruik NOOIT benzine, spiritus of andere licht ontvlambare materialen
- Stoken bij mistig of windstil weer. Check de Stookwijzer om te zien wanneer je beter niet kunt stoken
Tuinvuur veilig doven
Je kunt een vuur het best uit laten branden, zo ontstaat de minste rookontwikkeling. Het enige nadeel is dat het daardoor vaak lang duurt voordat het vuur is gedoofd. Stel je moet onverhoopt weg en je vuur brandt nog voluit, dan is het gebruiken van zand om het vuur te doven de beste oplossing.
Met de bovenstaande tips kan jij heerlijk genieten in de tuin van je veilige en heerlijk warm tuinvuur!