Het grootste aantal ongelukken vindt in en om huis plaats. We hebben het over jaarlijks miljoenen ongelukken in Nederland waarvan ongeveer de helft van de verwondingen medisch behandeld moet worden. Ter illustratie, de kans dat je komt te overlijden door een val in huis is één op 5000, bij fietsen is dit één op 92.000. Onder het mom van ‘liever voorkomen dan genezen’ zetten wij voor je op een rijtje wat je zelf kunt doen om ongelukken te voorkomen.
Vallen
Veel, en vaak zwaar, letsel wordt veroorzaakt door valpartijen. Een val van de trap komt vaak voor en is zeer gevaarlijk. Leg daarom nooit losse spullen op te trap en zorg voor voldoende grip op de treden. Een andere veel voorkomende oorzaak van valpartijen is het struikelen over snoeren, werkt deze dus altijd netjes weg. Ook in de badkamer gebeuren veel ongelukken. Zorg daarom voor ruwe tegels en vermijd (glijdende) kleedjes.
Brand
Er komen jaarlijks 80.000 mensen met brandwonden bij de huisarts of huisartsenpost. Veel branden worden veroorzaakt door een defect apparaat. Veel mensen laden hun telefoon ´s nachts op en leggen deze onder hun kussen, dit is geen handige zet aangezien smartphones dan heel warm kunnen worden. Ook het opladen van de accu van een elektrische fiets doe je beter niet ´s nachts maar overdag, zodat je er zicht op hebt. Als je een wasdroger hebt is het belangrijk om regelmatig het filter schoon te maken. Slaat tijdens het koken de vlam in de pan? Blus het dan niet met water maar leg er een deksel of omgekeerde koekenpan op.
Klussen
Doe-het-zelven verdient een eigen vermelding op dit lijstje want deze activiteit brengt veel risico met zich mee. Het gaat vaak mis bij het gebruiken van scherp gereedschap. Ook het gebruiken van voorwerpen die niet bedoeld als gereedschap zorgen voor problemen. Het gebruiken van bijvoorbeeld een kruk in plaats van een trap is een veelgehoorde aanleiding voor een valpartij.
CO melder
Hang naast rookmelders ook koolmonoxidemelders op. Enkele honderden mensen belanden jaarlijks in het ziekenhuis met een koolmonoxide vergiftiging. Een CO melder kan je op tijd waarschuwen.