Onze onderhoudskalender brengt klussen onder de aandacht die je niet altijd scherp op je netvlies hebt staan. Zo houdt je je woning in een goede staat en blijft het onderhoud ook goed uit te voeren.
Binnen:
Controleer de afvoeren
Vuil kan ervoor zorgen dat water niet goed wegloopt uit je wasbak of gootsteen. Check of overal het water nog snel wegloopt. Als dit niet het geval is kun je de sifon losdraaien en het vuil verwijderen.
Check of alle kranen goed vastzitten
Kranen die niet goed vastzitten kunnen voor lekkage zorgen. Hierdoor kan het aanrecht of de wastafel beschadigen. Het is dus handig dit zo nu en dan eens te checken. Een ‘losse’ kraan draai je aan de onderzijde vast.
Ontdooi de vriezer
De ijslaag in je vriezer zorgt ervoor dat je meer energie verbruikt. Daarom is het handig de vriezer op gezette momenten te ontdooien. Heb je haast? Zet er dan een bak met kokend water in, dan gaat het ontdooien sneller. Als al het ijs weg is kun je de vriezer schoonmaken. Droog de vriezer goed na voordat je deze weer aanzet.
Maak de koelkast grondig schoon
Als je moet wachten tot je vriezer ontdooit is kun je mooi ondertussen de koelkast schoonmaken. De rubbers gaan langer mee als je deze goed schoonhoudt.
Buiten:
Controleer het buitenschilderwerk
Zoek naar barsten, scheuren en kale plekken in het schilderwerk. Gevonden? Dan mag je aan de bak. Als het zeer plaatselijk is kun je herstelwerkzaamheden uitvoeren. Als het hele kozijn er verweerd uitziet kun je het best een uitgebreide schilderbeurt inplannen.
Bekijk ook de voegen
Voegen zorgen ervoor dat er geen regenwater tussen het kozijn en het glas komt. Het is dus belangrijk dat deze in goede staat zijn. Vervang ze als dit niet het geval is.
Controleer de bestrating
Bekijk je bestrating eens nauwkeurig, als je verzakkingen ziet is het belangrijk om te checken of er geen lekkages zijn.
Vergeet de schutting niet
De schutting wordt vaak vergeten bij het tuinonderhoud maar hier valt veel te winnen. Bekijk de plek waar de palen de grond in gaan, hier hebben de palen het meest te verduren. Om de bovenzijde van de palen te beschermen kun je gebruik maken van paalhoedjes.