Het najaar en de donkere maanden van het jaar zijn voor inbrekers de tijd om toe te slaan.
Inbrekers gaan tijdens de donkere maanden vaker op strooptocht, zeker in kleinere dorpen. Een lekker opbeurend bericht nu we midden in het herfst zitten. Een raam op een kier, om ook in dit seizoen je huis door te luchten, wordt door dieven uitgelegd als nonverbale uitnodiging om eens onaangekondigd en ongewenst binnen te komen kijken. En hoewel je in kleinere dorpen vaak veel sociale controle hebt, weerhoudt dat dieven er niet van om je huiskamer leeg te halen.
Hoe maak je je huis diefstal-proof?
Over het algemeen voelen mensen zich veilig in hun eigen huis. Ze kennen de buurt, weten wat ze aan de buren hebben en eerlijk: de meesten mensen denken nog steeds “dat overkomt mij niet, want er valt toch niets te halen”. Realiseer je dat een inbreker dat aan de buitenkant niet ziet. In dit artikel daarom verschillende tips om je huis veiliger te maken.
- Laat je ramen en deuren niet openstaan als jij er niet bent
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Zelfs een raam op een kiertje kan voldoende zijn om doorheen te breken helaas. Een andere reden om hier goed op te letten: wanneer je ramen en deuren open hebt laten staan, kan het zomaar zijn dat je bij diefstal niet alles vergoed krijgt van de verzekeraar. Zeker voor duurdere items als sieraden, kostbare apparatuur of kunst levert dit naast emotionele schade, misschien ook een financiële strop op.
- Leg waardevolle spullen niet onbeheerd in het zicht
Wanneer een ongewenste gast bij je naar binnen kijkt en daar je laptop voor het grijpen ziet liggen, kan het zomaar zijn dat hij zich geen twee keer bedenkt. Als je voor langere tijd naar boven gaat of het huis verlaat, berg je spullen dan goed op. Zeker als je geneigd bent je gordijnen laat dicht te doen en jein het donker nog beter naar binnen kunt kijken.
- Installeer een bewakingscamera
Als je het echt goed wil doen, laat je een bewakingscamera installeren. En dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn, voor minder dan tweehonderd euro heb je al een goede. Deze neemt alles op en kan je via de app waarschuwen op je smartphone. Zo kun je in geval van nood meteen de buren inlichten en eventueel 112 bellen. Hang de camera bovendien op een zichtbare plaats, dat alleen schrikt ook al af.
- Laat je verlichting branden wanneer je weggaat
Misschien een open deur, maar wel belangrijk. Als je een avondje weggaat, geef dan in ieder geval de indruk dat er iemand thuis is. Je kan eventueel overwegen om het licht overdag al aan te zetten. Dan ziet niemand het, maar ben je vast verzekerd van een verlichte woning in de avond. Daarmee verlaag je de kans op inbraak.
- Doe de deur goed op slot
In mijn studententijd, ben ik een keer de deur uitgelopen zonder sleutels. Nota bene de politie heeft toen met zo’n flexibele “creditcard” zonder problemen het slot open gekregen. Ik was uiteraard blij met de hulp van de politie, maar het illustreert wel hoe simpel het is om naar binnen te komen wanneer de voordeur niet echt op slot zit. Een reden te meer om hem dus op goed slot te draaien (en niet alleen in het slot te laten vallen).
Wat kun je zelf doen aan brandveiligheid
Als je dan toch je huis diefstal-proof wilt maken, dan is het goed om meteen ook te kijken naar andere risico’s, zoals het risico op brand. Maak je huis ook brandveilig met de volgende tips.
- Installeer een slimme rookmelder
Het voordeel van een slimme rookmelder ten opzichte van een traditionele is dat alle verschillende melders geschakeld zijn. Stel dat er bijvoorbeeld iets misgaat in de keuken, dan waarschuwt je rookmelder in de slaapkamer je direct met een luid signaal.
Je kan zelfs kiezen voor een smart home. Daarbij zijn alle verschillende onderdelen, zoals beveiligingssysteem en rookmelder, maar ook verlichting en klimaatbeheersing, aangesloten op één systeem. Hiermee krijg je bij onraad direct een melding op je telefoon zodat je gelijk en adequaat kan handelen. Ook ‘reageert’ je huis op de situatie. Dat voorkomt (vele malen) erger en geeft je een écht veilig gevoel tijdens de maanden die straks weer voor de deur staan.
- Kijk uit met electrische apparaten
Zorg bij electrische apparaten altijd dat ze op een stofvrije en gladde ondergrond staan en genoeg ventilatie ruimte hebben. Gebruik bij voorkeur geen verlengkabels of losse stekkerdozen. Een geaard stopcontact is veel veiliger.
Laad je mobiele apparatuur alleen op als je er bij bent en dus zeker niet ’s nachts. Steeds vaker lees of hoor je dat brand is ontstaan door een oplader die oververhit is geraakt, met alle gevolgen van dien.
- Voorkom problemen met de wasdroger
De wasdroger staat op nummer 1 als het gaat om electrische apparaten die brand kunnen veroorzaken in huis. De combinatie van warme, droge lucht, stof en pluizen kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom wat extra aandacht voor dit, toch wel erg handige, apparaat in ons huis.
- Laat de wasdroger niet draaien als je niet thuis bent en plaats bij voorkeur een rookmelder boven de wasdroger.
- Leg geen droog wasgoed of ander brandbaar materiaal op het elektrische apparaat. Dit zorgt ervoor dat een eventuele brand zich snel kan verspreiden.
- Reinig de filters na elke keer dat je het apparaat hebt gebruikt en zorg dat het apparaat zo veel mogelijk stofvrij is.
- Gebruik een gladde afvoerslang als je een luchtdroger hebt, dit voorkomt dat er veel stof achterblijft. Zorg er wel voor dat deze afvoer regelmatig schoon gemaakt wordt.
- Heb blusmiddelen in huis
Weet jij hoe je een brand kunt blussen? Zorg in ieder geval dat er blusmiddelen in huis zijn. Wist je dat je bij een schoorsteenbrand het beste zand gebruiken en bij een keukenbrand zand of een blusdeken. Veel mensen gebruiken instinctief water of brand te blussen, in sommige gevallen wordt de schade hierdoor alleen maar groter. En heeft u een brandblusser? Weet ook dat deze niet in alle situaties bruikbaar is. In een huishouden kun je het beste uit de voeten met een schuimblusser (geschikt voor zowel vaste als vloeibare stoffen) en in iets mindere mate een poederblusser. Bij deze laatste is de kans op nevenschade ook weer een stuk groter.
- Maak een vluchtplan
Als er toch brand ontstaat, zorg dan dat je een vluchtplan hebt of in ieder geval dat iedereen in huis weet waar ze naar toe moeten vluchten. Het duurt gemiddeld 8 minuten voordat de brandweer aanwezig is ná een brandmelding. Tot die tijd ben je op jezelf aangewezen. Aangezien brand gepaard gaat met een grote rookontwikkeling, is het erg moeilijk om te zien tijdens een brand. Daarom is een vluchtplan belangrijk. Bij het opstellen van een vluchtplan kun je rekening houden met de volgende zaken: welke route neemt iedereen? Wie zorgt er voor de kleintjes en de huisdieren? En wellicht een open deur, maar zorg er ook voor dat de vluchtroutes nooit geblokkeerd worden, ook niet voor even.