Op 22 september 2018 viert Nederland voor de dertiende keer Burendag. En met succes! De afgelopen jaren deden ruim 1 miljoen mensen mee aan dit, inmiddels nationale, feest. De bedoeling is dat je juist deze dag iets samen onderneemt met je buren, waardoor je elkaar beter leert kennen en het samenleven in jouw buurt steeds leuker wordt. Maar is dat ook zo? Worden wij echt blijer van een goede buur dan van een verre vriend. Hoog tijd voor een ( niet wetenschappelijk, maar wel persoonlijk) onderzoek.
Een goede buur is beter dan een verre vriend, zo luidt het spreekwoord. Op zich logisch, want buren zijn nu eenmaal dichterbij en meer betrokken bij je dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan pakketjes aannemen, de kat en de planten verzorgen tijdens de vakantie of een uurtje op de babyfoon letten. Fijn, vertrouwd en praktisch! Bovendien heb je je buren niet voor het uitkiezen. Net als familie, moet je het er maar mee doen! Bijna iedereen in Nederland heeft buren, dus over het belang van een oké verstandhouding hoef ik niets uit te leggen.
Iedereen zijn eigen reden
Tijdens mijn kleine ‘ fieldresearch’ kwam ik al snel tot de conclusie dat iedereen baat heeft bij een goede buur. Of we er ook echt blijer van worden is behalve persoonsgebonden verrassend genoeg ook leeftijdsgebonden. Iedere leeftijdsgroep heeft zijn eigen reden voor een goede contactvorm met zijn of haar buur ( alle pessimisten en negatievelingen buiten beschouwing gelaten).
De 40 plusser
Laat ik beginnen met mijn eigen situatie. Ik woon in een redelijk jonge buurt in een gezellig Fries dorp. Als eerste bewoner kwam ik hier 6 jaar geleden wonen met drie pubers en behoorde ik tot de ‘oudjes’ ( 40-plusser). Het merendeel waren jonge tweeverdieners die hier hun eerste huisje kochten en klaar waren om een gezinnetje te stichten. Inmiddels hebben velen inderdaad nu kinderen die hier op straat en in de aangelegde speeltuintjes spelen. Echt sociaal en burenlievend hebben wij ons niet opgesteld de afgelopen jaren. Ik was druk met mijn werk en de kinderen met school en vrienden uit de oude buurt. Maar ondanks het relatief weinige contact met onze buren leven we toch heel fijn hier samen. Zo heeft de buurman een reservesleutel, die mijn zoon regelmatig nodig heeft. Hebben mijn dochters door de jaren heel wat zakcentjes verdiend met oppassen en heb ik regelmatig gezellig met de buurvrouw staan keuvelen tijdens het knippen van de heg.
Jonge gezinnen
Intensiever was het contact met de buren toen de kinderen nog klein waren. Buurkinderen werden de beste vrienden en kwamen dagelijks over de vloer. Koffie drinken met andere moeders in het speeltuintje, Lampionnenoptocht met St. Maarten, eieren verstoppen tijdens Pasen of een buurt barbecue . Er werd heel wat georganiseerd om het onze kroost en niet te vergeten onszelf naar de zin te maken. Buren werden vrienden!
Starters
Net uit het ouderlijk huis is deze groep natuurlijk het meest op zoek naar nieuwe contacten. Tenminste dat was het in mijn geval, toen ik als 18 jarige student naar de grote stad verhuisde. Samen met mijn huisgenoten haalden wij alles uit de kast om in contact te komen met de leuke bewoners van het studentenhuis naast ons. Met het oudere echtpaar aan de andere kant hielden we ook een goed contact. Door ze af en toe te helpen in de tuin en boodschappen de trap op te dragen, probeerden we wat credits op te bouwen voor het geval een huisfeestje eens uit de hand zou lopen.
Ouderen
Ook voor info over deze leeftijdsgroep put ik uit mijn naaste omgeving. Mijn moeder van 75 is onlangs verhuisd naar een flat. Het onderhouden van de vrijstaande woning en de tuin werd haar toch echt te veel. Op de oude buren kon ze geen beroep doen en de jongere buurtbewoners wilde ze niet altijd lastig vallen. Een bejaardenflat mag ik haar nieuwe woning overigens niet noemen, maar de meeste buren hebben toch ongeveer dezelfde leeftijd. De een is kwieker dan de ander, maar met elkaar hebben ze het reuze gezellig. Samen eten, borrelen en bridgen is hier aan de orde van de dag. En voor klusjes bellen ze de lokale timmerman, het neefje van mijn moeders buurvrouw.
Iedereen zal op zijn of haar eigen wijze invulling geven aan de goeie buur. De ene maakt gemakkelijk een praatje, en nodigt zijn buren uit voor een kopje koffie of een borrel. De ander groet iedere dag netjes, maar bewaart liever afstand. Weer een ander doet graag een praktische klus voor zijn buur: een boodschap, een tuintje wieden of de hond uitlaten. Maar wat je ook doet: zorg ervoor dat het contact met de buren voor beide partijen goed blijft voelen. Wat het klinkt misschien cliché, maar alleen dan is een goede buur veel meer waard dan een verre vriend!
Inspiratie nodig voor het organiseren van de burendag? Kijk eens op de site van www.burendag.nl voor tips en inspiratie.
Door: Christien Beljon