Je hoort en ziet het steeds vaker voorbij komen, het huis verbouwen zodat het vriendelijker wordt voor het milieu. Natuurlijk is dit niet de voornaamste reden om te gaan verbouwen. Wat dan wel? Geldbesparing! Je woning wordt vriendelijker voor het milieu, je energiekosten zullen dalen en de waarde van je woning stijgt. Win-win dus!
Zonnepanelen
Een veel voorkomende en goede manier om jouw woning duurzamer te maken is het investeren in zonnepanelen. Dit zal je ook direct weer terug zien op je energierekening. Hieronder volgt een voorbeeld om je een beetje inzicht te geven in het terugverdienen van deze investering.
Een tweepersoons huishouden verbruikt gemiddeld 3400 kWh per jaar, dit staat in verhouding tot 16 zonnepanelen van 250 Wp (wattpiek) per paneel. Om een vierpersoons gezin voor 100% zelfvoorzienend te laten zijn heb je gemiddeld 22 van deze panelen nodig. Het is natuurlijk ook een optie om een deel van je energie nog af te nemen via een energiebedrijf. Voor een gezin van vier personen kosten de zonnepanelen ongeveer €10.000,-. Na zo’n 10 jaar heb je deze investering weer terug verdiend.
Isoleren
Een andere manier om te besparen en jouw woning duurzamer te maken, is het investeren in de isolatie.
- Raamisolatie. Thermopane ramen zijn bij de meeste huizen wel aanwezig, maar toch bij sommige oudere huizen nog niet. Dubbelglas zorgt voor veel minder warmte verlies. Zelfs het originele glas-in-lood kan in dubbelglas worden verplaatst!
- Muurisolatie. Bij deze vorm van isolatie word de spouw geïsoleerd door middel van Pur, steenwol of korrels. Dit zorgt er voor dat je woning in de winter langer warm blijft en in de zomer is het lekker koel. Je bespaart op deze manier al gauw tot 25% op je gasrekening.
- Vloerisolatie. Hier word er isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van je kruipruimte of de onderkant van je vloer word geïsoleerd.
- Dakisolatie. Er gaat zo’n 30% warmte verloren via het dak als je woning niet is geïsoleerd. Een aantal mogelijkheden om dit te voorkomen zijn als volgt;
– De binnenkant van het dak isoleren met isolatiefolie.
– De ‘warm dak-methode’, bij deze constructie laat je de buitenzijde van het dak beschermen tegen vocht en kou.
– Heb jij een zolder die niet wordt gebruikt als leefruimte, dan kun je op de vloer isolerende platen plaatsen.