Als sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden. Wanneer je echter een oude woning op het oog hebt, kan hier nog wel asbest in aanwezig zijn. Lees in onze blog hoe je asbest herkent en wat de gevaren zijn.
Wat is asbest?
Asbest is de naam voor een verzameling natuurlijke mineralen en werd tot de jaren 80 veel gebruikt in de woningbouw. Dit kwam voornamelijk door het sterke en slijtvaste karakter van dit materiaal. Daarnaast was het goedkoop.
Is asbest gevaarlijk?
Asbestvezels kunnen erg gevaarlijk zijn wanneer ze vrijkomen en er kans is dat deeltjes worden ingeademd. Wanneer het asbest onaangetast op ongeschonden materiaal blijft zitten is er niets aan de hand. Echter, asbest kan zonder opzet vrijkomen bij een verbouwing of als er materiaal waar asbest in is gebruikt, kapot gaat. Denk aan een golfplatendak die door sterke wind los raakt of dat men bij het klussen per ongeluk een asbesthoudende plaat doorboort. Dit kan een levensbedreigende situatie veroorzaken, omdat asbest bij inademing kan leiden tot ernstige ziektes, zoals longkanker.
Wat staat er te gebeuren rondom asbest de komende jaren?
Ook al is het gebruik sinds 1993 verboden, zijn er nog wel veel bestaande huizen met asbest. In 2024 worden alle asbestdaken in Nederland verboden. Huiseigenaren dienen deze daken voor dit jaar te verwijderen. Vanaf 4 januari 2016 is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor het verwijderen van asbest. Dit kan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De subsidie geldt voor daken met een oppervlakte van 35 m2 of groter. Er wordt 4,50 euro subsidie uitgegeven per m2. Een voorwaarde om subsidie te ontvangen is dat het asbest wordt verwijderd door een gecertificeerd bedrijf.
Hoe herken je asbest?
Hoe verwijder je asbest?
Wil je advies over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.